back to top

Svađa između braće

Ljubomora i napetost među djecom u istoj obitelji tako su česti da ih većina psihologa smatra normalnim dijelom obiteljskog života. Nemoguće je imati više od jednog djeteta pod istim krovom bez trenutaka povećane napetosti. To ne znači da trebate jednostavno prihvatiti svađe među svojom djecom bez ikakvih pitanja, no isto ne morate se osjećati kao loš roditelj samo zbog privremenog suparništva među njima.

U svakom slučaju, možete poduzeti mnoge stvari kako biste smanjili učinke tog suparništva. Suparništvo među braćom i sestrama pojavljuje se zbog niza razloga:

  • imate ograničeno vrijeme i sredstva za svoju djecu,
  • oni imaju različite talente, osobnosti i kvalitete,
  • moraju se natjecati za svoj dio vaše pozornosti,
  • životni uspjesi vaše djece razlikuju se u svakoj dobi,
  • zbog potrebe za vašim prihvaćanjem i ljubavlju, svako dijete će se instinktivno boriti protiv svakog suparnika.

Istraživanja potvrđuju da učinci suparništva među braćom i sestrama u određenoj mjeri ovisi o razlici u godinama između djece. Odnos braće i sestara češće je pozitivan kada je razlika u godinama minimalna ili drastično veća.

Ako je dijete mlađe od 18 mjeseci dolazak prinove neće niti primijetiti, a niti nekoliko godina starije dijete, koje već ima dobro organiziran život (vrtić, škola) i često provodi određeno vrijeme van obiteljskog doma neće se uzrujavati oko prinove.

Kako smiriti bratske svađe?

Ignorirajte sitne svađe.

Pružite djeci priliku da sama razriješe svoje nesuglasice. Pokušajte se ne miješati ako su njihove svađe neznatne – jer inače riskirate nagrađivanje njihovih svađa svojom pozornošću.

Ponudite rješenje

Kada se zaista umiješate, pomozite im da sami razriješe nesuglasice. Posjednite ih licem jedno prema drugome i predložite da svatko od njih naizmjenice iznese svoju verziju onoga što se dogodilo. Nakon toga, vi sumirajte problem i zatražite od njih da sami smisle način na koji bi se mogao riješiti. Ako je potrebno, ponudite korisne prijedloge.

  Važnosti čitanja djeci

Odredite da je tjelesno nasilje neprihvatljivo.

Uvedite jasna pravila da tučnjava i udarci nisu dopušteni. Djeca nemaju pravo podići ruku jedno na drugo ni pod kakvim okolnostima.

Svako dijete tretirajte kao pojedinca

Svako vaše dijete je posebna individua. Ono se želi osjećati priznato i cijenjeno zato što je takvo kakvo je, a ne zbog toga koliko se dobro slaže s bratom ili sestrom. Uspoređivanje je kontraproduktivno i unosi razdor, a može i povećati suparništvo umjesto da ga ublažava.

Potičite suradnju

Odredite im neki zajednički zadatak, postavljanje stola za večeru ili pospremanje igračaka. U početku ćete ih morati nadgledavati.

Istraživanja su pokazala da je razlika od dvije do četiri godine najkritičnija za razvoj suparništva između braće i sestara. Ironično, to je najčešća razlika između prvog i drugog djeteta.

Foto: AVAVA/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU