Tablete protiv bolova

Posežete za sredstvom protiv bolova i pri najmanjem nagovještaju glavobolje? Čim vas bilo što malo zaboli, već ste popili tabletu? Dobro razmislite o količini tableta koje konzumirate jer i nisu toliko bezopasne kao što ste mislili

Učestalo i nekontrolirano uzimanje lijekova u nekih osoba postaje pravom opsesijom koja se nerijetko približava ovisnosti. Nerijetko se u domaćinstvima nalaze prave kućne ljekarne s najrazličitijim lijekovima propisanim u različita vremena za različite namjene.

Lijek ćete često, u najboljoj namjeri, ponuditi svojim ukućanima, susjedu, prijatelju, no to je skroz pogrešno! Dogodi se i da uzmete neki lijek i onda vam ostane u kući, pa s vremenom zaboravite i za što vam je bio, a može mu i isteći rok, ali svejedno vam je tu pri ruci, za slučaj potrebe.

Takve situacije svakako izbjegavajte i nakon što ste odradili propisani terapiju lijeka, ako ga je ostalo, bacite ga u smeće. Ako i kad vam idući put bude trebao, liječnik će vam ga pripisati.

Dostupnost različitih lijekova čini ih privlačnima i za dječje eksperimentiranje, a način ponašanja odraslih gotovo uvijek je nesvjesni uzor i za ponašanje mladih. Istraživanja pokazuju da su djevojke češći tabletomani od muškaraca. Vrijeme kada se počinje eksperimentirati je negdje oko 15,16 godina, točnije srednjoškolski dani. Stoga posebno pazite na dostupnost lijekova u vašem domu ako imate dijete ovih godina.

Bol i nelagodu ne trebate trpjeti i mučiti se, ali bitno je znati procijeniti kada vam treba tableta. Uzimanje treba biti kontrolirano i uz konzultaciju liječnika. Ne stvarajte nepotrebne zalihe i ne dopustite da se raznovrsni lijekovi neoprezno “vuku po kući”. Isto kao i kod ovisnosti, i općenito kod konzumiranja tableta su žene one koje ih češće koriste.

Ponekad će vam pri laganim simptomima boli pomoći da malo legnete ili jednostavno popijete čaj, ne treba i nije uvijek tableta jedino i najbolje rješenje. Zato poštedite svoj organizam od bilo kakve farmaceutske kombinacije kada god je to moguće!

Foto: Michal Kowalski/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU