back to top

Zašto jesti banane

Rijetko tko će reći da mu je banana omiljeno voće. Nema neki raskošni okus, a i uvijek je dostupna. U svako doba godine je tu, nikad je se nismo zaželjeli jer je u trgovinama uvijek ima. Vjerojatno ako smo kao djeca bili lošijeg apetita, roditelji su nam uvijek trpali u ruke bananu, jer je jednostavna za pojesti, a hranjiva, pa zadovoljni i oni i mi ako je pojedemo. Oni jer smo jeli, mi jer smo ih se riješili na par sati.

No, bananu nikako ne treba izbjegavati! Naprotiv, jer banana je izvor vitamina i minerala. Osim vitamina B6 i B12, banana obiluje magnezijem i kalijem. Upravo je magnezij čini pogodnim voćem za one koji se bave sportom jer smanjuje grčeve mišića, pa ju je nakon napornog treninga dobro pojesti.

Sportaši nisu jedina skupina kojoj banane pomažu, jer se preporučuje i onima s lošom probavom, osobito djeci.

Banana će biti jako dobar izbor i ako se pokušavamo riješiti nikotinske ovisnosti jer upravo zbog vitamina B6 i B12, banana pomaže pri odvikavanju.

Banana stvara osjećaj sitosti, a nije visokokalorična (sadrži manje od 100 kalorija), pa je prava stvar za one koji su na nekoj dijeti jer će im banana stvoriti osjećaj da su pojeli neki puno kaloričniji obrok. Isto tako zbog otpuštanja glukagona, što banana stimulira, dolazi do sagorijevanju masnoća u tijelu, a time i do bržeg gubljenja kilograma.

Banana nam može i na brzinu podignuti razinu šećera u organizmu, zbog šećera, glukoze i fruktoze, koji iz banane u vrlo kratkom vremenu dolaze do krvotoka.

Suprotno uvriježenom mišljenju da je bolje jesti zrelije banane, pokazalo se da su ipak bolje zelene banane jer su bogatije otpornim škrobom, koji je izvor vlakana. Što je banana zelenija,to je bogatija otpornim škrobom.

Osim svih ovih pozitivnih karakteristika banane, ni njezina kora nije beskorisna. Utrljavanjem kore na područje oko očiju moguće je smanjiti bore i podočnjake, a sve to zahvaljujući kaliju kojim je kora bogata.

Zato posegnimo za bananom u svako doba dana i što češće, jer nisu mame bile lude kad su od najranijih dana forsirale da je jedemo i u kašicama i u obliku u kakvom je poznajemo.

Foto: brokenarts/Freeimages.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU