back to top

Zašto postiti

Pitate se zašto postiti?

Post uvijek povezujemo s vjerom i vjerskim danima u koje se vjernici drže posta, tj. taj dan piju vodu, a ne jedu ništa. No, post nije samo vjerski pojam, već i zdravstveni, i to jako pozitivan zdravstveni pojam koji čini naš organizam još jačim i zdravijim.

Zbog nezdrave hrane, raznih lijekova i antibiotika koje uzimamo kada smo bolesni, te općenito zagađenog zraka ako živimo u gradu, naš organizam se puni toksinima koje ponekad zaguši naše prirodne mehanizme obrane. U tom slučaju, post je idealna metoda. Post podrazumijeva da jedan cijeli dan ne jedemo ništa, nego samo pijemo vodu. Ako baš ne možemo izdržati možemo piti prirodne voćne sokove. Pritom je najbolje popiti limunadu ili sok od grejpa, jer sadrži salicilne kiseline, koje pridonose čišćenju. Čak ne moramo niti napraviti sok od grejpa, možemo ga i samo pojesti.

Optimalno bi bilo raditi post jednom mjesečno. Njime se krvotok i limfni sustav čiste od toksičnosti i nečistoća. Osim toga, post obnavlja i sustav za probavu. Post nas čisti i održava vitalnima, jer se organizam rješava mrtvih i oštećenih stanica i daje prostora da se grade nove i zdrave stanice. Čišćenje organizma potiče sve pozitivne promjene, obnavlja se organizam novim kisikom, smanjuje se kolesterol, čisti se i koža od akni i drugih nečistoća.

Najbitnije je tijekom posta piti što više vode, 2-3 litre u danu. Što više vode pijemo, to će se više toksina i štetnih tvari izlučiti. I u prošlosti su ljudi postili kako bi zadržali mladost i zdravlje, te ostali vitalni, i uspijevalo im je. Dokazano post zaustavlja starenje, zato se isplati jedan dan u bar dva mjeseca suzdržati i biti na vodi. – (Zašto postiti)

Post se najviše isplati nakon nekog događaja na kojem smo jeli više nego obično, to su najčešće neke svečane prigode, kao što su vjenčanja, krštenja. Nakon prejedanja koje se tu često dogodi, post je više nego poželjan. – (Zašto postiti)

Ljekovita svojstva brokule

Možda nam izgleda nemoguća misija ništa ne jesti cijeli dan, ali više je to stvar psihičke gladi nego što fizički uistinu toliko trebamo hranu. Zato se prije posta treba samo čvrsto odlučiti i dogovoriti sami sa sobom da ćemo to napraviti, pa onda nije teško izdržati. – (Zašto postiti)

DRUGI UPRAVO ČITAJU