back to top

Zdrava zamjena za kavu

Mnogima je nezamislivo jutro bez fine, mirisne kave. Postoje i oni koji se ne mogu nikako razbuditi bez omiljenog napitka, te misle da im cijeli dan ide krivo ako ujutro preskoče omiljeni ritual koji se sastoji od ispijanja kave.

Kava djeluje blagonaklono na naš organizam ukoliko je konzumiramo u malim i umjerenim količinama, no ako pretjerujemo možemo izazvati kroničnu intoksikaciju koja se može manifestirati simptomima kao što su nesanica, noćne more, drhtanje ruku, tahikardija, respiratorne smetnje, mršavljenje…

Ukoliko smo ovisni o kavi ili jednostavno želimo prestati s konzumacijom ovog napitka, navest ćemo nekoliko dobrih i efikasnih zamjena:

1.Zeleni čaj

Čajevi su općenito dobra zamjena za kavu jer su zdravi. Količina koju bismo trebali unositi na dnevnoj bazi, nije ograničena. Kako bismo ipak imali i nekih korisnih afekata od čaja, najbolje je konzumirati zeleni čaj iz razloga jer sadrži kofein. No, za razliku od kave, zeleni čaj ga sadrži čak 30% manje. Osim toga, bitna razlika je i u tome što kod kave, kofein jako brzo dolazi do krvi (zbog čega i brzo osjećamo razbuđenost), dok u zelenom čaju, taj proces traje duže. Usporedbe radi, za kofein iz kave je potrebno 5 do 10 minuta, a za onaj iz zelenog čaja 40 minuta.

2.Guarana

Biljka, podrijetlom iz Brazila, ne sadrži kofein, no alkaloid guaranin koji je jedan od glavnih sastojaka guarane, jako je sličan kofeinu. Prednost pred kofeinom je jer se također sporije apsorbira, te djeluje ravnomjernije, a također održava koncentraciju i budnost. Sve je češće sredstvo koje se koristi pri održavanju koncentracije tijekom učenja, dostupna je i u kapsulama.

3. Korijen maslačka

Korijen maslačka je jako sličan kavi okusom, a može se kupiti u biljnim drogerijama. Za razliku od kave, nema apsolutno nikakvih nuspojava, već je u svakom smislu hvalevrijedan napitak jer smiruje želudac, djeluje antikancerogeno, te sadrži i vitamine C i D.

  Ljekovita šparoga

Ako ne možemo samo tako odjednom prestati s ispijanjem kave, te nam je radikalno rješenje samo tako prestati je piti, možemo je povremeno popiti, ako se baš zaželimo. No, bit je da je reduciramo i naučimo da jutro može biti dobro i bez kave!

Foto: Nastya/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU