Zdravi napitak za svaki dan

Doba je godine kada imamo u ponudi veliki izbor voća i povrća.  Zašto to ne bi to iskoristili za čišćenje organizma i naravno gubitak kojeg nakupljenog kilograma. Kombinacija voća i povrća u jednom napitku vam sigurno na prvu zvuči nespojivo, no vjerujte mi vrlo je ukusno.

Svakodnevne obveze kako uskladiti posao, druženje s obitelji i prijateljima može biti prilično stresno.  Zbog svih tih obveza često shvatim kako nisam vodila brigu o pravilnoj prehrani. Ponekad bi preskočila obrok te bi kasnije kada bi bila skroz iscrpljena “ubacila” nešto što nije hranjivo.

Međutim stala sam na kraj  tome i počela sam “blendat”:) Naime, da bi pojeli  jednu bananu, jabuku ili nektarinu i šaku špinata i pritom popili dovoljnu količinu tekućine,  trebat ća vam barem pola sata i vjerojatno ćete nakon toga imati osjećaj kao da ste pojeli “kamen” 🙁  E pa zašto to sve ne bi “izblendali”?  Unijet ćete veću količinu vitamina na vrlo praktičan način.

Određeno povrće da bi konzumirali morate kuhati jer je samo po sebi bezukusno ili je potrebno dodati začine što dodatno podiže broj kalorija. Kuhanjem određenih namirnica uništava se njihova hranjivost. Gube se važni vitamini i ostali sastojci. Zato je ovaj oblik konzumacije voća i povrća odlično rješenje.

Svježe voće i povrća u sirovom obliku sadrže vitamine, minerale, antioksidanse i druge elemente. Tako sirovi i izmiksani sastojci jednostavno se probavljaju.

Sve više farmaceutskih tvrtki na tržište izbacuje vitaminske nadomjestke.  Na vašu žalost sve više ispitivanja i testiranja pokazuje da vitamini i minerali uneseni u obliku tablete ili u bilo kojem drugom obliku  zapravo su više manje placebo efekt (Placebo efekt je situacija u kojoj je pacijent uvjeren da lijek koji koristi ima blagotvorno djelovanje, a zapravo je tableta koja sadrži šećer).  Zato što ljudski organizam ima smanjenu  sposobnost iskorištavanja vitamina i minerala iz tih lijekova.

Za one skeptične početnike jedna recept 🙂

Zelena bomba

  • 1 banana
  • 4-5 listova špinata
  • 125 ml mlijeka
  • sastojke izmiksati i poslužiti

I jedan recept za one uvjerene :))

Jutarnja energija

  • 1 naranča
  • 1 banana
  • 30 g borovnice
  • 3-4 kocke ananasa (svježeg  ne konzerviranog)
  • 1/2 manga

Sve sastojke izmiksati u blenderu i odmah poslužite.

Hranjivi sastojci – Vitamini B1, B2, B6, B12, C, E, kalcij, magnezij, cink, kalij, folna kiselina, željezo.

Evo nadam se da će vam se kao i meni svidjeti konzumiranje sirovog voća i povrća na ovakav način. I  kad su u pitanju kombinacije slobodno kombinirajte što god vas je volja. :))

Ako se aktivno bavite sportom u ovu kombinaciju možete dodati proteinski prah koji inače koristite nakon tjelesne aktivnosti.

Foto: Aprilphoto/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma