back to top

Agrumi za zdravlje

Agrumi su puni vitamina C. U sto grama svježeg limuna ima ga 65 miligrama vitamina, a ista količina naranče ima ga tek nekoliko miligrama manje.  Odrastao čovjek bi trebao dnevno uzimati oko 75 miligrama vitamina C. Za velike količine, iz zdravstvenih razloga, može se koristiti vitamin C u farmaceutskom obliku, tj. u obliku pastila.

Agrume treba jesti u prvom redu radi toga jer oni spadaju u sezonsko voće te jer unose raznolikost u našu prehranu i smanjuju kaloričnost naših obroka, posebno zimi.

Limun

Limun se preporučuje kao djelotvorno sredstvo protiv artritisa, kostobolje te kamenaca na mokraćnim i žučnim putovima. Sok limuna djeluje i kao antiseptik te sredstvo za brže zacjeljivanje rana. Ukoliko imamo problema s upaljenim grlom, preporučuje se grgljanje sokom limuna u čaši mlake vode.

Sok od limuna u kombinaciji s malo meda ima dobro djelovanje protiv upale usne sluznice i grlobolje.

No, ni tu nije kraj ljekovitosti limunovog soka jer za ljude koji pate od upale sinusa ili prehlade, dobro je ukapati nekoliko puta na dan u svaku nosnicu par razrijeđenih kapi limunova soka. Sok od limuna najčešće koristimo kao napitak u obliku limunade, za dodatak čaju te kao začin za salatu. I u tom obliku je jako koristan za zdravlje.

Naranča

Naranča je sredstvo koje pospješuje probavu, a čak može neutralizirati neka otrovanja, te pomladiti organizam. Oblog od narančina soka omekšava nadraženu kožu, dok maska od naranči sprječava bore.

Dok se naranče nisu prskale, preporučivao se čaj od narančine kore koja je sušena na suncu. Ako pak danas to želimo napraviti, svakako je prije sušenja potrebno u vrućoj vodi temeljito oprati svaku naranču prije guljenja. Vruća voda će ukloniti veliki broj otrovnih insekticida.

  Naranča – prirodni vitamin C

Naranča ima jako malo kalorija pa ju je dobro pojesti i ako smo na dijeti jer zavarava glad.

Grejpfrut

Grejpfrut je idealno voće ako ste na dijeti jer je niske kalorične vrijednosti. Osim toga, ako ga učestalo i redovito konzumiramo, grejpfrut pospješuje probavu i mokrenje. Preporučuje se i svima koji imaju bilo kakve probleme sa žuči.

Mandarina

Mandarina je od svih agruma najsiromašnija mineralima. No, u neku ruku je mandarina sedativ jer umiruje, a osim toga osvježava te ima malo kalorija.

Agrume treba nabavljati i jesti svježe jer su tako ukusni i zdravi. S obzirom da smo upravo u njihovoj sezoni, opskrbimo se i što više ih jedimo kako bismo se zaštitili od zimskih hunjavica i bakterija te opskrbili organizam dovoljnom količinom vitamina C.

Foto: unverdorben/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU