Čišćenje kuće od bakterija

Bez obzira na to je li vam dom čist i organiziran ili izgleda kao da je tornado upravo projurio kroz svaku prostoriju, dom je prepun mjesta na kojima se razmnožavaju i šire bakterije. Stoga je to dobro imati na umu i takva mjesta i te bakterije koje vrebaju iz njih svesti na minimum.

Kuhinja

Spužvice i krpe za brisanje posuđa

One su plodno tlo za razmnožavanje bakterija, budući da na 2,5 cm ima više od 100 000 bakterija. Kad su jako prljave, vlažne spužve stavite u mikrovalnu pećnicu na dvije minute i na visoku temperaturu kako biste uništili bakterije ili ih se otarasite i koristite krpe za posuđe oprane u razrijeđenoj otopini sredstva za izbjeljivanje.

Daska za rezanje

Drvene su daske za rezanje što se higijene tiče sigurnije od onih plastičnih. To je zato što drvo ima prirodno svojstvo uništavanja bakterija, što nemaju ni plastika ni staklo.

Radne površine

Nikada nećete uspjeti uvesti kontrolu nad bakterijama u svojoj kući, no nemojte bjesniti zbog toga. Antibakterijske radne površine su beskorisne. Nakon pripreme hrane očistite ih vodom. Ako vam je hrana zaražena bakterijama, te klice uništite lizolom, sredstvima za izbjeljivanje ili ekološkom alternativom kao što je ocat. Isto vrijedi i za hladnjak i za ledenicu.

Kupaonica

Zahod

Uvijek prije puštanja vode spustite poklopac školjke jer će to spriječiti dio fekalnih čestica da se rašire i spuste na svaku površinu kupaonice. Iz istog razloga četkice za zube držite pokrivenima.

Tuš

Povremeno glavu od tuša preko noći namočite u octu ili u kupovnom sredstvu za čišćenje. Tako ćete otkloniti gljivice i plijesni koje zatvaraju rupice i zagađuju vodu.

Sve bi sanitarne površine trebalo čistiti redovito. Među njih se ubrajaju kvake, slavine, zahod, umivaonik, pod, kada ili tuš kabina. Bar dvaput tjedno unutrašnjost toaletne školjke očistite dezinfekcijskim sredstvom. Zahod i umivaonik čistite različitim krpama kako ne biste prenosili bakterije.

Spavaonica

Jastuk

Svake noći udišete otpadne tvari grinja koje žive u jastucima. Koristite prekrivač od lateksa ili onaj s filtrom od jednog mikrona.

Madraci

Svi se tijekom noći znojimo, izlučujući 0,24 litre tekućine, a ona mora nekamo otići. Ona ide u madrace gdje je idealna okolina za grinje. Dodajte tome i činjenicu da nam se u snu ljušti koža, i to oko 4 kilograma godišnje po osobi, što grinjama daje dovoljno hrane. Prosječan dom ima otprilike 10 000 grinja koje mogu izazvati i alergiju i astmu.  Madrace preokrenite svakih 6 mjeseci, a usisavajte jedanput mjesečno!

Foto: Wallenrock/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU