back to top

Eko trikovi za bojanje jaja

Jesu li vam možda dosadile industrijske boje s kojima ste imali običaj bojati jaja? Ako je tako, onda bi bilo dobro saznati koji su to eko trikovi za bojanje jaja. Malo je onih koji se ne sjećaju svojih baka kako su nekad bojile jaja i kako im za to nisu bile potrebne gotove boje iz vrećice, nego su se služile namirnicama koje su već imale.

Koji su najbolji eko trikovi za bojanje jaja? Prekrasne boje kao što su crvena, zelena, plava, ljubičasta i mnoge druge, moguće je dobiti prirodnim putem.

Što podrazumijevaju eko trikovi? Oni se odnose na ideje dobivene bilo od starijih generacija ili putem drugih izvora, a uključuju ekološki način slavljenja blagdana.

Kako obojiti jaja za Uskrs? Želite pokušati s nečim novim, a čuli ste kako od lukovice možete dobiti prekrasnu boju? Prije nego što se krene u proces bojanja jaja dobro je znati koje bi sve namirnice mogle poslužiti. Tako se može upotrijebiti špinat, zeleni čaj, cikla, kava, kurkuma, crveni luk, borovnice, jagode i mnoge druge.

Ako želite postići lijepu zelenu boju koja će vas podsjećati na livadu i brojne uređene travnjake, potrebno je usitniti i promiješati smrznute borovnice i špinat te dodati malo soka od borovnica. Nakon toga smjesu treba prokuhati i procijediti.

Crvenu boju možete dobiti uz pomoć soka od višnje i konzervirane višnje. Za sve koji žele plavu boju, treba narezati glavicu crvenog kupusa i preliti s dovoljno vode te prokuhati. Smjesi se potom dodaju smrznute borovnice i sve prelije vodom. Nakon toga se smjesa prokuha i procijedi.

Narančasta je isto tako lijepa boja s kojom možete obojiti uskršnja jaja. A ako želite to postići na prirodan način, bit će dovoljno u 1,5 l vode dodati 3 žlice octa i 6 žlica slatke crvene paprike.

Svi koji su zainteresirani za određene oblike na ljusci, mogu uzeti peršin ili neku drugi biljku i nakon što su već obojili jaje prisloniti peršin, staviti u jaje najlonku i pričekati kratko vrijeme.

Bojanje jaja uz pomoć namirnica kao što su luk ili cikla dio je tradicije koja postoji već puno godina i kojoj se sve svake godine okreće sve više ljudi.

Foto: Bartlomiej Berczynski/free images

DRUGI UPRAVO ČITAJU