back to top

Hrana za bolje pamćenje

Nekad nam je jako teško skoncentrirati se na nešto, a to se obično dogodi kad nam je koncentracija najpotrebnija. Da bismo si olakšali, postoje namirnice koje “hrane” mozak, tj. čine da se više koncentriramo i bolje zapamtimo.

U prvom redu to je riba koja je bogata omega-3 esencijalnim kiselinama, kao što su haringa, losos, tuna.

Osim omega-3 masnih kiselina, vitamin E je zaslužan za poboljšanje intelektualnih sposobnosti, a on se nalazi u sjemenkama (suncokret, lan) i orašastim plodovima (orah, kikiriki, lješnjak, badem). Osim ovih namirnica, vitamin E  se nalazi i u zelenom povrću te maslinovom ulju, a poboljšava kognitivne sposobnosti i kod starih ljudi.

Borovnice i ribizli su ionako jako zdravi antioksidansi, ali štite i od Alzheimerove bolesti i demencije.

Nar i agrumi, uključujući baš sve agrume, limune, mandarine, naranče, grejp, su zdrava hrana za mozak i stoga bi ih trebalo svakodnevno jesti.

Za sladokusce je dobra vijest da je crna čokolada zdrava za mozak jer zbog kofeina koji sadrži povećava koncentraciju. No, to ne treba biti izlika da pojedemo cijelu čokoladu odjednom.

Prirodni čajevi, ne oni kupovni aromatizirani, već domaći od svježe ubranih ili sušenih trava, su jako blagotvorni i razbuđuju mozak. Stoga bi bilo bolje da pri procesu učenja napravimo šalicu ovakvog prirodnog čaja, nego da se nalijevamo enormnim količinama kave.

Integralne žitarice kao što je ječam, leća, musli, pšenica, su pune vlakana koje štite kardiovaskularni sustav, a stoga i mozak, pa ih je dobro uzimati. Osim vlakana, sadrže i već spomenuti vitamin E, te malu količinu omega-3 masnih kiselina. Zato je zdravo započeti dan s muslijem kojega možemo jesti samoga u kombinaciji s mlijekom ili jogurtom.

Što se tiče hrane koja djeluje suprotno na pamćenje, oslabljuje ga, to su mahom masnoće, kao što su slanina, punomasni sirevi, masno crveno meso i mliječni proizvodi. Stoga je te proizvode potrebno konzumirati manje, ali i kupovati one s manjim udjelom masnoće.

Hranu za bolje pamćenje i koncentraciju, kao što vidimo, čine namirnice koje su zdrave općenito za funkcioniranje organizma. Zato, ako se zdravo hranimo i te namirnice su nam ionako sastavni dio prehrane, onda vjerojatno i nemamo velikih problema s pamćenjem. Mogli bismo samo one dane kad nam treba pojačana koncentracija udvostručiti gore navedene namirnice.

Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma