back to top

Kada uzimati dodatke prehrani

U ljekarnama i drogerijama dostupno je više različitih vitaminskih nadomjestaka u obliku kapsula ili šumećih tableta. Uvijek kada ih vidite pitate se bi li vam neki od tih nadomjestaka trebao ili ne, a onda ako se odlučite kupiti, teško je odlučiti se za onog najboljeg u moru onih koji se nude.

Najbolji način na koji ćete zadovoljiti vitaminske i mineralne potrebe svoga organizma jest uravnotežena prehrana. Dodaci prehrani bit će vam potrebni u sljedećim slučajevima.

Dijeta s vrlo malo kalorija

Ako uzimate manje od 1000 kalorija dnevno, trebat ćete dodatne vitamine. Dijeta s vrlo malo kalorija ograničuje količinu i vrstu namirnica koje jedete, i tako ograničuje i unos svih potrebnih vitamina i minerala. Nemojte ni  započinjati takvu dijetu bez prethodne konzultacije s liječnikom.

Posebna dijeta

Ako držite dijetu s ograničenim izborom namirnica, zbog nepodnošljivosti ili alergije na hranu, vjerojatno će vam biti potrebni dodatni vitamini i minerali. Ako ste vegan i ne jedete ništa životinjskog podrijetla, bit će vam potrebne dodatne količine vitamina B12. Također, ako ne jedete mliječne proizvode ili ne boravite na suncu barem 15 minuta dnevno, vjerojatno će vam trebati dodatni kalcij i vitamin D.

Imate iznad 65 godina

Kako starite, zdravstvene tegobe mogu utjecati na kvalitetu prehrane, tako da ćete teže unijeti sve potrebne vitamine i minerale u organizam. Moguć je i gubitak teka, a osjeti okusa i mirisa se smanjuju. Probleme mogu raditi i zubne proteze.

Nemate više menstruaciju

U menopauzi žene sve teže unose dostatnu količinu kalcija i vitamina D bez dodatnih preparata. Kalcij i vitamin D pomažu u sprječavanju osteoporoze.

Pušite cigarete

Duhanski proizvodi smanjuju razinu vitamina (pogotovo C) i drugih hranjivih tvari u krvi i tkivima.

Pijete dosta alkohola

Alkohol može onemogućiti probavu i apsorpciju vitamina A, D i B12, folata i tiamina. Pretjerano uživanje u alkoholu je više od jednoga pića dnevno za žene, odnosno više od dva za muškarce.

Trudni ste ili dojite

U slučaju trudnoće treba vam više folne kiseline i željeza pa počnite s nadomještanjem i prije nego što ostanete trudni, a planirate trudnoću.

Foto: Rudchenko Liliia/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma