back to top

Kako očistiti tepih

Kada želite odstraniti mrlje na tepihu upotrijebite uvijek malu količinu sredstva za čišćenje mrlja. Ako ste započeli čistiti mrlju jednim sredstvom, ostavite da se potpuno osuši prije nego započnete čišćenje s drugim sredstvom.

Ako se bojite da će boje izblijediti, dodajte deterdžentu žlicu octa, octene kiseline ili amonijaka za kućanstvo. Kad završite s čišćenjem, isperite mrlju hladnom vodom i zatim je upijte ubrusom.

MRLJE OD PIĆA

Mrlje od crne kave

Mrlje od crne kave isperite mlazom soda-vode iz boce sa sifonom i upijte. Nanesite deterdžent u obliku suhe pjene. Mrlje od crnog čaja oprat ćete na isti način kao i mrlje od crne kave.

Mrlje od mlijeka i sladoleda

Upotrijebite malu količinu otopine tekućeg deterdženta. Isperite hladnom vodom. Preostale masne mrlje očistite otapalom za kemijskom čišćenje. Operite deterdžentom u obliku suhe pjene.

Mrlje od bijele kave

Isperite mlazom soda-vode iz boce sa sifonom i upijte. Nanesite deterdžent u obliku suhe pjene. Upotrijebite otapalo za kemijsko čišćenje da se ukloni mrlja od mlijeka. Očistite deterdžentom ako je potrebno.

Mrlje alkoholnih i bezalkoholnih pića

Upotrijebite razrijeđenu otopinu tekućeg deterdženta koju ćete kasnije upiti. Upotrijebite bijeli ocat i vodu, pola pola, zatim upijte. Isperite i upijanjem osušite.

Mrlje od vina

Upijte koliko je moguće papirnatim ubrusima. Operite deterdžentom. Voćni sokovi- upijte mrlju tkaninom, namočenom u razrijeđeni, blagi deterdžent, a zatim operite.

MRLJE BIOLOŠKOG PROCESA

Mrlje od krvi

Očistite hladnom vodom. Postupak ponavljajte sve dok mrlja ne nestane, zatim isperite i osušite. Fekalije- Uklonite komade fekalija i pomoću spužve očistite toplom vodom ili naštrcajte soda-vodu u boci sa sifonom. Ako je potrebno, uzmite sredstvo za čišćenje izmeta kućnih životinja.

Mrlje urina

Hitno očistite. Istrljajte krpom namočenom u čistu vodu. Zatim odmah očistite čistom krpom. Ponovite postupak nekoliko puta, a zatim mrlju operite deterdžentom.

  Organizacija kućanskih poslova

Mrlje nastale uslijed povraćanja

Uklonite naslagu starim nožem ili zgužvanim novinskim papirom. Očistite spužvom, namočenom u deterdžentu za tepihe kojem ste dodali šalicu bijelog octa na 5 dl deterdženta ili očistite tekućinom za kemijsko čišćenje.

Foto: XAOC/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU