Kako se nostiti s napadajima panike

Napadaj panike je kratka epizoda vrlo jakog straha. Obično se javlja bez upozorenja, simptomi počnu naglo, osjeća se teškoća pri disanju i bolovi u prsima, znojenje, drhtanje, vrtoglavica i slaboća. Napadaji panike obično traju nekoliko minuta, ne nanose fiziču štetu i obično nisu povezani s fizičkim zdravljem.

Samopomoć

Tjelovježbom ćete preusmjeriti misli i olakšati se stresa koji vas muči. Počnite redovito vježbati, hodajte, plivajte ili činite ono što vam najbolje odgovara. Počnite postupno, a zatim jačajte intezitet vježbi.

Brza hrana i šećer vam štete, najbolje bi bilo izbjegavati ih što je više moguće. Uzimajte više cjelovite žitarice, povrće, voće, nemasnih mliječnih proizvoda i ribe. To su namirnice koje će ublažiti anksioznost. Moglo bi vam pomoći i esencijalno ulje kadulje, ono istodobno opušta i popravlja raspoloženje, ublažava psihički zamor i olakšava san.

Korijen valerijane u obliku čaja će djelovati umirujuće. Nekima još pomaže đumbir ili korijen maslačka. Najbolje bi bilo da naučite tehniku opuštanja kako bi mogli kontrolirati napadaj panike kada do njega dode.

Zauzmite što udobniji položaj, duboko udišite zatim polako izdišite, mislite na nešto što vas opušta. Pokušajte opustiti mišiće, ponavljajte ovo radnje dok se ne smirite.

Ako počnete hiperventilirati, odnosno brzo i plitko disati, pokrijte nos i usta malom papirnatom vrećicom i u nju dišite nekoliko puta. Pokušajte ostati mirni tako da gledate u određeni predmet, nakon napadaja pokušajte radite ono što se radili prije napada panike ali ovaj put što mirnije.

Dodatna pomoć

Napadaj panike može uzrokovati neki dublji problemi kod kojeg vam može pomoći savjetovanje. Često je za napadaj panike kriv duboko skriveni problem kojeg se nikako ne možete riješiti. Zato je najbolje rješenje krenuti na savjetovanje. Savjetovanje je blago i podržava vas, temelji se na povjerenju. Cilj savjetovanja je da sami uvidite što se dogodilo kako biste na novi način pristupili određenom problemu.

Razni su opisi napadaja panike ali u svakom slučaju je to jedno jako neugodno iskustvo. To je napadaj koji nas blokira i u kojem si ne znamo pomoći. Uz ove savjete napadaj panike bit će lakši i manje stresniji.

 Foto: Marida/Shutterstock

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU