Ljekovita svojstva datulje

Datulje se smatraju jednim od najzdravijih (ako ne i najzdravijim) voćem uopće. Pune su prirodnih vlakana koje hrane čitav organizam, i djeluju pozitivno na niz zdravstvenih tegoba. Datulje mogu konzumirati i djeca i odrasli, štoviše, preporučuje ih se baš svima bez razlike, i starome i mladome, i zdravome i bolesnome.

Bilo da patite od povišenog krvnog tlaka, anemičnosti ili imate bilo kakvih težih poteškoća sa zdravljem, datulje će djelovati blagonaklono na vaš organizam.

Izvor željeza

Kao što je već spomenuto, datulje su dobar pomagač za one koji imaju problema sa slabokrvnošću, odnosno anemični su. To je zato što su datulje dobar izvor željeza. Osim toga, upravo iz toga razloga preporučuju se djeci i trudnicama jer su to skupine koje često znaju imati problema sa slabokrvnošću i manjkom željeza.

Pomoć kod crijevnih problema

Problemi sa crijevima znaju biti neugodni, a datulje su prva pomoć i u tome slučaju, posebice ako vas muči proljev. Ako datulje uvedete u svoju svakodnevicu u vašim crijevima stvorit će se tzv. dobre bakterije pa ćete s vremenom imati sve rjeđe i rjeđe problema s crijevima.

Osim kod problema s proljevom, datulje su dobro sredstvo i u suprotnom slučaju, odnosno ako imate problema s tvrdom stolicom. Najbrže će djelovati u ovom smislu ako ih ostavite potopljene u vodi nekoliko sati, a onda popijete vodu u kojoj su bile. Naravno, i jedenje datulja će pomoći. No, ako popijete ovakvu vodu, rezultat je još brži.

Hrana za mozak

Datulje u sebi imaju fosfora što je jako bitno za intelektualno jačanje mozga, stoga ih je dobro grickati kada se naprežete i imate puno posla za obaviti. Isto tako, daju organizmu dodatnu energiju, a povećavaju i seksualnu izdržljivost kod obaju spolova.

Štite od srčanog i moždanog udara

S obzirom na to da su datulje uistinu bogate vitaminima, sadrže i kalij koji štiti cjelokupni živčani sustav. Upravo to je razlog zašto konzumiranje datulja štiti od moždanog udara.

Snizuju i visoki krvni tlak, zato ih je dobro jesti svakako i u svakom obliku, bilo grickati kao voće ili izblendati pa kombinirati s nekim drugim namirnicama. U svakom obliku ljekovite su i zdrave, te ne gube takva svoja svojstva.

Foto: Hans Hillewaert/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU