back to top

Povrće za zdravlje

Znamo da vam se već lagano diže kosa na glavi pri spomenu brokule, cvjetače i ostalih lisnatih povrća. No, svi oni hvalospjevi o tome kako su zdravi i niskokalorični su itekako istiniti.

1. Brokula

Brokula je pripadnik porodice krstašica, bogata je tvarima protiv tumora jer neutralizira kancerogene tvari. To čine tako da smanjuju njihov otrovni učinak i stimuliraju ispuštanje drugih antikancerogena, te ubrzavaju izlučivanje kancerogenih tvari iz organizma.

Brokula je posebno zdrava za žene, jer djeluje na tumore svojstvene ženskim reproduktivnim organima. Osim što je snažan antioksidans i ima mogućnost detoksikacije, štiti i strukturu DNK.

Osim toga, brokula sadrži i velik broj ostalih prehrambenih sastojaka. Jedna šalica brokule tako sadrži više mnogo bjelančevina, vlakana, kalija i kalcija. Lutein i zeaksantin koje također brokula sadrži istražuju se zbog još jednog mogućeg svojstva brokule, a to je smanjenje makularne degeneracije koja je najvažniji uzrok sljepoće kod starijih osoba.

2. Prokulice

Prokulice izgledaju kao maleni kupusi koji gusto rastu na visokoj i debeloj stabljici. Sadrže tvar po imenu sinigrin koja pretkancerogene stanice tjera na samoubojstvo. Učinak je toliko snažan i moguće je da vas povremena konzumacija prokulica zaštiti od pojave raka debelog crijeva.

Prokulice imaju neugodan miris što se može pripisati sumporu. Mnogi ih zato izbjegavaju, ali miris nema veze s njihovim okusom jer su zapravo vrlo ukusne.

3. Cvjetača

Nekoliko minuta nakon što pojedemo cvjetaču, sulforafan ulazi u krvotok i puni tjelesni imunosustav antioksidansima. Kad stigne do stanica aktivira u jetri enzime 2. faze koji su zaduženi za detoksikaciju. Sulforafan je odgovoran za smanjenje rizika od raka, a dobivamo ih konzumacijom cvjetače, kelja, kupusa, te naravno brokule i prokulica.

Cvjetača sadrži i purine, a oni se mogu naći i u drugim zdravim namirnicama poput sardina i špinata. Obično to nije problem, jer oni se razgrade u mokraćnoj kiselini i odu iz tijela. No kod nekih ljudi ovaj mehanizam ne funkcionira pravilno – mokraćna kiselina se nagomilava i uzrokuje giht. Njima se ne preporučuju namirnice koje sadrže purine. Iako ih cvjetača ne sadrži puno kao neke druge namirnice, sadržaj je dosta visok i toga bi trebali biti svjesni.

  Nedostatak vitamina B12

Foto: Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU