back to top

Prirodni zaslađivači

Ljudi su oduvijek voljeli slatko, no bijeli rafinirani šećer koji se danas koristi u velikim količinama je bez ikakve korisne hranjive vrijednosti. Brzo ulazi u krv i tako naglo povisuje ili snizuje razinu glukoze u krvi čime se stvara neravnoteža u organizmu. Smatra se da šećer usporava probavu i druge procese pretvaranja energije te tako snizuje temperaturu, potiče nedostatak kalcija, uzrokuje menstrualne tegobe, povećava sklonost upalama… No to ne znači da se trebamo u potpunosti odreći slatkog. Potrebno je samo bijeli rafinirani šećer zamijeniti zdravijim i prirodnim alternativama kao što su prirodni zaslađivači.

Kokosov šećer

Kokosov šećer dobiva se od cvjetova kokosove palme. Unutar tih cvjetova stvara se sladak biljni sok koji se kasnije pretvara u šećer. Kokosov šećer sadrži jednostavne šećere koji se brzo razgrađuju ostavljajući tijelu čistu energiju te ima nizak glikemijski indeks. Ugodnog je okusa i možete ga dodavati u razna jela i pića.

Javorov sirup

Javorov sirup dobiva se iz kore javora. Sok iz kore skuplja se u posudu i zatim kuha do željene gustoće. Za litru javorovog sirupa potrebno je oko 40 litara soka te je zbog toga skup. Javorov sirup sastoji se od saharoze koja čini 60 posto njegovog sastava. Saharoza se brzo razgrađuje u ljudskom organizmu te tako osigurava brz izvor energije stanicama. No, javorov sirup ima visok glikemijski indeks pa se iz tog razloga ne preporučuje dijabetičarima. Zbog slatkog okusa idealan je za razne slastice.

Med

Med je zdrav, ali je visokokaloričan stoga se ne preporučuje velika količina meda za pravljenje slastica. No, slobodno ga koristite za zaslađivanje napitaka i kao ljekovito sredstvo.

Rižin slad

Rižin slad dobiva se kuhanjem i preradom smeđe riže. Sadrži šećer pod nazivom maltoza (disaharid sastavljen od dvije molekule glukoze) i ima srednji glikemijski indeks. Rižin slad blagog je okusa te je izvrstan za zaslađivanje baby kašica i za pravljenje raznih deserata.

Ječmeni slad

Ječmeni slad dobiva se od djelomično proklijalog ječma. Gust je, ljepljiv, tamne boje i manje sladak od običnog šećera. Također sadrži maltozu, ima nizak glikemijski indeks i izrazitu hranjivu vrijednost. Ječmeni slad sadrži vitamine B12, B1 i B3 te minerale kao što su magnezij, željezo, kalij i cink. Odlično pristaje u slastice sa začinima.

Agava sirup

Agava sirup dobiva se od soka biljke agave. Agavin primarni šećer je fruktoza, no sadrži i nešto malo glukoze. Agava sirup sadrži inulin koji dobro djeluje na crijevnu mikrofloru potičući rast “dobrih” bakterija. Ima nizak glikemijski indeks te ga možete koristiti za razne napitke, kremaste deserte i pudinge.

Voće

Bilo suho ili svježe, voće je uvijek odličan zaslađivač. Jabuke, šljive i kruške postaju još slađe kuhanjem dok je svježe i suho voće odlično za deserte. Svakako u svoju prehranu uvrstite smokve, grožđice ili suhe marelice. Patite li od šećerne bolesti, svakako saznajte koja je pravilna hrana za dijabetičare i koje voće možete konzumirati.

S problem raznine šećera u krvi osim odraslih, bore se i djeca. Saznajte koji su simptomi povećane razine šećera u krvi kod djece kako biste mogli reagirati na vrijeme!

Foto: Sergey Peterman/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU