Rak mozga

Primarni rak mozga – rak koji se prvi put javlja u samom mozgu – rijedak je i na njega otpada svega 1 posto svih oblika raka i oko 2,5 posto smrtnih slučajeva od raka. No svaki četvrti pacijent koji ima rak negdje drugdje u tijelu konačno dobije metastatski, ili sekundarni, rak mozga. Rak mozga može se javiti u bilo kojoj dobi, ali najčešće pogađa malu djecu i osobe srednjih godina.
Tumori na mozgu čije se stanice ne šire smatraju se dobroćudnima za razliku od zloćudnih tumora ili raka, čije se stanice nekontrolirano razmnožavaju i mogu se proširiti po cijelome tijelu. No nijedan tumor na mozgu nije bezopasan: sve što zauzima prostor u lubanji, čak i nekancerozna izraslina, može pritiskati na osjetljivo moždano tkivo, izazivati jake bolove, nanositi nepopravljiva neurološka oštećenja i ugrožavati život. Simptomi i izgledi za ozdravljenje razlikuju se ovisno o mjestu gdje se tumor nalazi i vrsti moždanih stanica koje su zahvaćene.

Simptomi

Kod većine tumora na mozgu simptomi se ne vide dok tumori ne dosegnu određenu veličinu. Simptomi povezani s povećanim pritiskom tumora na mozak uključuju:

  • ustrajne glavobolje koje se pogoršavaju tijekom razdoblja od više tjedana i često su jače dok ležite
  • povraćanje, katkad praćeno mučninom
  • iznenadan početak napadaja grčenja
  • neobjašnjive promjene ličnosti ili mentalnih sposobnosti

Simptomi koji se razlikuju prema tipu i mjestu tumora uključuju:

  • iznenadan gubitak vida, teškoće s govorom ili druge promjene na osjetilima
  • lokaliziranu slabost ili oduzetost, osobito u udovima
  • oslabljeno pamćenje
  • gubitak koordinacije ili ravnoteže

Obratite se liječniku

  • ako imate bilo koji od gore opisanih simptoma, lako i druge bolesti mogu izazvati slične simptome, ustrajne glavobolje koje se javljaju uz povraćanje, grčeve ili sve teži gubitak govora, vida, sluha, opipa ili funkcije udova može ukazivati na tumor na mozgu.

Uzroci

Uzroci primarnog raka mozga nepoznati su. Katkad se on ponavlja u obitelji, podrazumijevajući genetsku vezu. Druga istraživanja daju naslutiti veze s kemijskim tvarima poput vinilklorida, određenih herbicida i pesticida ili prekomjernom izloženošću elektromagnetskim poljima. Nekoliko rijetkih bolesti, poput tuberozne skleroze i multiple intestinalne polipoze, također se povezuju s rakom mozga.

Liječenje

Dok se istraživanja u potrazi za lijekom nastavljaju, nema prihvatljive zamjene za konvencionalno medicinsko liječenje raka. lako mnogi alternativni načini iječenja – oni izvan tradicionalne medicine – mogu pojačati učinak standardne skrbi, nijedan nije dokazani lijek protiv raka. Alternativni načini liječenja raka trebali bi se smatrati mogućom dopunom, a ne zamjenom za konvencionalnu skrb.

Naučite više o raku:

Konvencionalna medicina

Izlječenje raka mozga ovisi o tome gdje se nalazi tumor i koliko se zloćudna izraslina proširila. Napredak u kirurgiji koja se služi računalima sada omogućava kirurzima da kirurški liječe oblike raka za koje se nekoć smatralo da ih se ne može operirati. Kad god je to moguće, tumor na mozgu se kirurški obrađuje. Ako se može odstraniti, pacijent može u potpunosti ozdraviti. Nakon operacije propisuje se terapija zračenjem, a katkad i kemoterapija da bi se osiguralo uništenje zaostalih stanica raka.

Neki tumori mozga smješteni su preduboko u mozgu da bi ih se čak i djelomično moglo odstraniti a da se mozgu ne nanesu teška oštećenja. U takvim slučajevima liječenje je ograničeno na kemoterapiju i preciznije liječenje zračenjem, kojim se laserske zrake usmjerava na tumor. Nijedna od ovih metoda vjerojatno neće osigurati izlječenje, ali mogu usporiti rast stanica raka, držati simptome pod kontrolom i tako produžiti život pacijentu.
Kad je izlječenje nemoguće, glavni ciljevi liječenja sastoje se u ublažavanju bolova i nelagode te očuvanju neurološke funkcije. Različiti lijekovi, uključujući analgetike, antikonvulzive i kortikosteroide, mogu se davati za ublažavanje bolova, kontroliranje napadaja i smanjenje oticanja mozga. Budući da tumori često izazivaju rezidualno oštećenje mozga, pacijentu će možda trebati fizikalna ili mentalna rehabilitacijska terapija.

Alternativni načini liječenja

Dok mnogi oboljeli od raka mozga mogu izlaziti na kraj sa svakodnevnim aktivnostima, pritisak izazvan bolešću i popratni učinci zračenja i kemoterapije mogu konačno onesposobiti bolesnika. Niz alternativnih oblika liječenja može pružiti olakšanje takvih pritisaka, među njima i hidroterapija, terapeutski dodir, joga, vizualizacija, meditacija i biofeedback. Mogu pomoći i razni oblici rada na tijelu, uključujući masažu i refleksologiju.
Liječenje gena
Strani geni – a ne skalpeli ili laserske zrake – mogu se pokazati kao krajnje oružje u borbi protiv raka mozga ako se potvrde obećavajući rezultati provjera. Znanstvenici u američkom Nacionalnom zavodu za zdravlje usavršavaju jednu vrstu liječenja gena kojim se uništavaju stanice raka mozga tako da ih se genetski mijenja. Ovo genijalno liječenje zamišljeno je tako da čini stanice raka osjetljivima na lijek koji uništava stanice, dok zdrave moždane stanice ostavlja netaknute. Kad je ovaj oblik liječenja provjeravan na štakorima, tumori su gotovo nestali kod 11 od 14 životinja. U prvoj provjeri na ljudima tumori su se znatno smanjili kod 5 od 8 pacijenata, od kojih nijedan prethodno nije reagirao na konvencionalno liječenje, lako je potrebno daljnje provjeravanje i usavršavanje, ovaj novi oblik liječenja gena možda predstavlja veliko obećanje za budućnost.

Dijagnostički postupci

Dijagnosticiranje tumora na mozgu počinje cjelovitim sistematskim pregledom i neurološkim pretragama. Pretragama CT-a (kompjutorizirana tomografija) i MRI-a (magnetska rezonancija) odredit će se mjesto i identificirati tumor. Ako je moguće uzeti biopsiju tkiva, ona može potvrditi ili isključiti prisutnost stanica raka. Rendgenom i drugim pretragama utvrđuje se postoji li rak još negdje u organizmu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU