back to top

Savjeti za čišćenje tepiha

Da bi vaš dom izgleda čisto i uvijek besprijekorno, za njega se morate dobro brinuti tako što ćete ga pravoremeno, temeljito i prikladno čistiti. Tepisi su oduvijek bili vrlo cijenjeni. Njega tepiha i tapisona vrlo je jednostavna. Za svakodnevnu njegu dovoljno je ukloniti sve slobodno vidljivo smeće metlom, strojem za metenje ili usisivačem za prašinu. Svaki tjedan valja temeljito očistiti tepih ili tapison usisivačem, što znači ukloniti svu prašinu koja se već dublje uvukla. Ne zavaravajte se, ma koliko čisto izgledalo, vaš tepih i tapison prekriven je s upravo onoliko prašine koliko se sakupilo u tijeku jednog tjedna na namještaju.

Stoga je važno da redovito i jednakomjerno prelazite usisivačem – po uglovima i kutovima. Stara prašina se taloži na podovima, pa bi boja sa saga i tapisona mogla ubrzo izgubiti sjaj, a posebno će svijetle boje ubrzo izgledati sive i isprane. Za temeljitu njegu potreban je usisivač za prašinu odlične usisne snage, iako to nije dovoljno. Jednako je važan i vaš način rada.

Prvo pravilo za usisavanje su mirni i polagani pokreni. Posvetite dovoljno vremena usisavanju podova, čak i ako je vrijeme kojim raspolažete ograničeno. Da biste tepihe temeljito očistili, možete ih jednom ili dva puta na godinu izlupati. Tako ćete ukloniti i prašinu i prljavštinu duboku usađenu u tkanini.

Tepisi će vam ostati dulje lijepi i novi ako učinite sljedeće. Položite ispod saga podlogu koju možete kupiti u trgovini u obliku smotka ili podmetnite debeli sloj novinskog papira. Povremeno okrenite tepih da bude jednako opterećen na svim mjestima jer će se inače pojedina vrlo opterećena mjesta brže uništiti ili oštetiti.

One male tepihe možete povremeno položiti na motku za lupanje sagova ili ako to nije moguće počistiti ih električnim isprašivačem ili isprašiti ih rukom (naravno s poleđine). Danas su zastarjeli recepti naših baka za njegovanje tepiha, a to se većinom odnosi na obradu tepiha kiselim kupusom i talogom kave kao i na lupanje na svježem snijegu, premda je snijeg izvanredan za čišćenje saga, samo nije dostupan tijekom cijele godine.

Svakako je najgore kada vam se na tepihu pojave mrlje. Mrlje treba znati dobro ukloniti, a morate pripaziti da ne bi učinili još gore. Iz tog razloga, prije čišćenje mrlja se svakako informirajte kako ćete to učiniti na najbolji način.

Foto: terekhov igor/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU