Savjeti za pranje rublja

Kako bi vaše rublje bilo u potpunosti čisto, te kako bi i nakon nekog vremena pranja rublja u perilici za pranje, rublje ostalo lijepog mirisa i meko, treba znati neke od trikove učinkovitog i pravilnog pranja, koje vam donosimo u nastavku.

Odjeću možete učinkovito oprati u toploj, kao i u hladnoj vodi. Nije potrebno da za pranje rublja uvijek koristite toplu vodu, jer će ga i hladna, jednako dobro oprati. Neki se čak materijali niti ne smiju prati u toploj vodi, a donje rublje, ručnici i čarape se svakako trebaju isključivo prati u toploj vodi, kako bi se uništile sve bakterije.

Prije pranja rublja u perilici za pranje, rublje prvo razvrstajte kako ne bi slučajno prilikom pranja, došlo do bojanja. Odjeća se pravilno razdvaja na šarenu, bijelu i crnu odjeću, kako vam se sa sigurnošću ne bi međusobno pobojala.

Omekšivač služi za omekšavanje rublja, ali ne morate svoje rublje prati uvijek s omekšivačem. Posebice ručnike, njih je ponekad potrebno oprati i bez upotrebe omekšivača, kako bi imali bolju moć upijanja nakon tuširanja. Kako bi ručnici ostali nježni i mekani i nakon pranja, u perilicu za rublje prilikom pranja ručnika ubacite dvije čiste teniske loptice, koje će vaše ručnike održati mekima i nježnima i bez omekšivača.

Nikada nemojte stavljati previše deterdženta u perilicu za rublje, ako ne želite da vam rublje ne bude dobro oprano. Previše deterdženta se prilikom pranja samo nakuplja na rublje, te ga je teško ukloniti, a rublje se ne opere uz potpunosti. Isto tako previše deterdženta može izazvati alergijske reakcije na koži.

Ne morate se bojati da će vam se osjetljiva odjeća skupiti u perilici za pranje rublja, jer se tamo ne može skupiti, ali se može skupiti u sušilici rublja, koju bi trebali izbjegavati, posebice kada se radi o osjetljivim tkaninama poput vune.

Kako bi izbijeljelim trapericama vratili boju, poslužite se trikom da u pranje stavite nove i stare traperice, te da u perilicu dodate dvije šake soli. Nakon ovog postupka vašim starim trapericama će se boja malo vratiti.

Foto: Denisenko/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU