Što i kako jesti

Zbog zdravlja svog organizma, pojedine namirnice je potrebno umjereno konzumirati, dok je druge poželjno u potpunosti izbjegavati. Koje namirnice se savjetuju konzumirati, a koje izbjegavati, donosimo u nastavku.

Preljeve za salatu primjerice trebate odmah izbaciti iz svog hladnjaka! Preljevi za salate sadrže puno šećera i masti, koji sa samo nekoliko kapi u svježu i zdravu salatu pretvaraju u nezdravi obrok. Takve preljeve za salatu je najbolje izbaciti iz hladnjaka, a najbolje je da sami napravite zdrave preljeve, koje nije teško dobiti. Zdravi preljev za salatu napravite tako da pomiješate sok od limuna, maslinovo ulje i ocat. Ovakav preljev za salatu ne samo da je zdrav, nego je i vrlo ukusan.

Jaja neka budu uvijek dio vašeg hladnjaka! Jedno jaje dnevno vam sigurno neće naštetiti, a pomoći će vam smanjiti rizik od moždanog udara, kao i nahraniti vaše tijelo potrebnim proteinima. S jajima je najbolje započeti dan, pa se jaja najviše preporučuju u jutarnjim satima kao prvi obrok u danu.

Osim jaja, jogurt je namirnica koju uvijek trebate držati u svom hladnjaku, posebice grčki jogurt! Za sve osobe koje žele imati ravan trbuh, grčki jogurt je odličan izbor. Grčki jogurt sadrži mnogo proteina te vrlo malo ugljikohidrata. Ako pretjerano ne volite jogurt, zasladite ga malo da vam bude privlačniji. Grčki jogurt je najbolje zasladiti nasjeckanim voćem. Grčki jogurt u ovoj kombinaciji je najbolje konzumirati u popodnevnim satima kako bi imali dulji osjećaj sitosti.

Obvezno smanjite unos maslaca u organizam, jer on baš i nije najzdraviji za vaše srce. Kao zdraviji izbor, a odlična zamjena za maslac se preporučuje maslinovo ulje, koje će osim dobrobiti za vaš organizam, smanjiti rizik od moždanog udara.

  Kako napraviti ajvar

Ovčji sir isto tako treba izbjegavati konzumirati, jer je izvor natrija te ima visoki prag zasićenih masti. Koliko god je sir dobro jesti zbog velike količine proteina koji sadrži te zbog pozitivnog utjecaja na razvoj kostiju, ipak ga treba umjereno konzumirati.

Foto: Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU