back to top

Kako imati bijele zube

Nema osobe koja ne bi voljela imati lijepe i bijele zube, ali kako bi se to i ostvarilo morate pravilno održavati higijenu te redovito posjećivati svog stomatologa. Za održavanje bijelih zubi, morate izbjegavati i neke uobičajene navike, koje vam donosimo u nastavku.

Najtamniji napitak je kava. Njezina boja uništava savršenu bjelinu zuba. Bilo bi dobro kada bi je konzumirali u što manjim količinama, kako bi održali zube bijelima. Ako ipak ne možete bez kave, nakon konzumiranja kave bi bilo poželjno da operete zube i dobro ih očetkate.

Poznati indijski začin curry je odličan dodatak svakom jelu te će nakon njegovog dodatka svako jelo imati bogat okus, no curry ima jako žutu boju, koja ostaje na zubima pa bi bilo poželjno nakon konzumacije jela začinjenog curryjem, obvezno oprati zube.

Bobičasto voće je jako fino, ali i ostavlja žutu boju na vašim zubima. To ne znači da ga trebate izbjegavati, jer je vašem organizmu bobičasto voće itekako potrebno. Samo nakon konzumacije kupina, ribizla, malina i borovnica, operite svoje zube.

Soja sos je izuzetno zdrav, ali na zubima ostavlja žuti trag pa bi bilo poželjno da nakon soje svoje zube dobro operete.

Čajevi su poznati po ostavljanju boje pa ne čudi da imaju mogućnost potamnjivanja zubi i bojanja u žutu. Kako se to ne bi dogodilo, nakon svake konzumacije čaja bi bilo poželjno da operete zube.

Crno vini sadrži pigment koji zube čini žutima. No, i bijelo vino ima isti utjecaj na zube zbog sastojka koji bijelom vinu daje gorčinu. To bojanje ćete savršeno izbjeći tako da nakon konzumacije vina operete zube.

Gazirana pića su puna šećera, koji je poznat po uzrokovanju karijesa na zubima, pa bi bilo poželjno da ih uopće ne konzumirate. Ako ih ipak s vremena na vrijeme odlučite konzumirati, savjetujemo vam da odmah nakon konzumacije operete zube kako ne bi došlo do karijesa i žutila na zubima.

Cikla je poznata po svojoj jakoj ružičastoj boji, koja ostaje kako na prstima prilikom rezanja, tako i na zubima prilikom žvakanja. Nakon konzumacije cikle, obvezno operite zube.

Foto: kurhan/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU