back to top

Kako izbjeći mučninu na putovanju

Vrijeme je godišnjih odmora kada većina nas putuje na more, u planine, na selo i gdje god poželi iskoristiti svoj godišnji odmora. No, problem je to za onaj dio ljudi koji pate od mučnine tijekom vožnje.

To je uistinu neugodna tegoba. Započinje glavoboljom, nastavlja se znojenjem i vrtoglavicom, a najčešće sve rezultira povraćanjem. Cijeli taj proces fizički iscrpljuje do te mjere da ste sigurno već sto puta rekli kako više nikada nigdje nećete putovati. No, to nije rješenje, puno je lakše rješenje riješiti se te mučnine i to na prirodni način.

Neke biljke u tome će vam uvelike pomoći. One će smanjiti dosadnu mučninu ili je čak i totalno suzbiti.

Čajevi

Čajevi od biljaka, osobito onaj od kamilice, djeluju blago na vaš želudac. Bitno je čaj koji pripremate ne zasladiti, već ga samo skuhati i mlakog popiti kako bi opustio vaš želudac.

Đumbir

Možda najbolja prirodna stvar koja postoji protiv mučnine je upravo đumbir. Ako konzumirate samo jedan komad svježeg đumbira barem pola sata prije nego krenete na putovanje, možete biti sigurni da će mučnina na koji sat izostati. Osim đumbira u svježem izdanju, pomoći će vam i đumbir u prašku, onda ga samo razvodnite i popijte napitak. Neće djelovati ništa lošije nego svježi đumbir.

Paprena metvica

Točnije, radi se o učincima eteričnog ulja paprene metvice. Koju kap paprene metvice stavite na maramicu i udišite je neposredno prije putovanja. Nosite tako navlaženu maramicu sa sobom pa kada u vožnji osjetite da bi mučnina mogla doći, ponovno pomirišite nauljenu maramicu. Ovaj način preveniranja mučnine ne preporučuje se osjetljivim skupinama, kao što su bolesne osobe, trudnice ili djeca.

  Smeđa riža za zdravlje

Još jedna mala napomena za kraj. Najgora stvar koju možete napraviti je ništa ne jesti i piti prije putovanja jer mislite da ćete tako izbjeći pojavu mučnine. Štoviše, mučnina će se opet pojaviti, a vi ćete se samo osjećati još iscrpljenije i umornije jer ste i gladni.

Foto: altanaka/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU