back to top

Kako kvalitetno oprati zube

Često čujem kako ljudi vole tvrde četkice jer tek nakon pranja zubi sa takvom imaju osjećaj da su dobro oprali zube. Četkice se brzo istroše i “rascvjetaju”. Moj savjet je naravno kao prvo zamjeniti četkicu za onu mekšu s napomenom da takvu kupujete samo u apotekama.

Navečer je naravno najbitnije odraditi higijenu usne šupljine jer svi ostaci hrane koji su se nakupili tjekom dana potrebno je ukloniti. Tijekom noći se bakterije biti aktivne te u konačnici će nastat karijes.

Umorni ste i niste raspoloženi stajati pred ogledalom one duge 3 minute? Uzmite četkicu i nemojte odmah nanjeti pastu. Nego samo namočite pod mlazom vode. Zatim se smjestite negdje ugodno (ako ste sami možete i pred televizor pogledati omiljenu seriju ili film) i bez paste kružnim pokretima pređite po svim površinama zuba vanjskim i unutarnjim.

Obratite pozornost da prilikom svakog pokreta “zahvatite” i meko tkivo (desni). Kad ste sigurni da ste sve dobro i temeljito isčetkali vratite se u kupaonu i nanesite pastu za zube te kratko samo “promrljajte” po zubima.

Da bi izbjegli brzo trošenje četkice probajte četkicu prebaciti u ruku suprotno od one s kojom pišete.

Foto: Bine/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU