back to top

Želučani čir

Nema jasnih dokaza da stres suvremenog života ili stalna nezdrava prehrana izazivaju želučani čir (vrijed ili grizlica), ali je sigurno da je ova bolest raširena u društvu današnjice: po prilici 1 od 10 osoba će tijekom života patiti od žareće, izjedaj u će boli u trbuhu izazvane želučanim vrijedom.

Želučani čir ili čir probavnih organa je rupa ili pukotina na zaštitnoj ovojnici želuca, jednjaka, ili dvanaesnika, gornjeg dijela tankog crijeva.
Najraširenija vrsta čira je čir dvanaesnika, i kao što samo ime kaže, javlja se na dvanaesniku.

Drugi po učestalosti je želučani čir koji se javlja u želucu, a iza njega slijedi, relativno rijedak, čir jednjaka koji se javlja u jednjaku i obično je posljedica alkoholizma.

Vodeći simptomi kod čira dvanaesnika su opetovana pojava boli u gornjem dijelu trbuha i osjećaj nadutosti poslije jela. Češće se javljaju u muškaraca nego u žena i obično pogađaju osobe u dobi između 40 i 50 godina.

Osobe u dobi između 60 i 70 godina najčešće su meta želučanog čira čiji su simptomi slični onima čira na dvanaesniku.
Srećom se želučani čir relativno lako liječi.

U većini slučajeva može se izliječiti antibioticima. Međutim, opasnosti povezane sa želučanim čirem, poput anemije, krvarenja, tegoba s gušteračom i raka želuca – ozbiljne su te je potrebno da osobe oboljele od čira (ili čireva) na želucu budu pod stalnim liječničkim nadzorom. A postoji i cijeli niz tehnika samopomoći ili alternativnih načina liječenja koji mogu pomoći ublažiti bolove i izliječiti čir.

Želučani čir
Želučani čir

Simptomi

  • žareća bol u gornjem dijelu trbuha, posebice između obroka, rano ujutro ili nakon što ste popili sok od naranče, kavu ili alkoholno piće ili ste uzeli acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin); neugoda se obično ublaži uzimanjem antacida
  • katranasta, crna ili krvava stolica

Obratite se liječniku

  • ako vam je dijagnosticiran želučani čir i javljaju se simptomi anemije kao što su umor i bljedoća. Možda čir krvari.
  • ako imate želučani čir i jake bolove u leđima. Čir možda probija želučanu stijenku. Odmah se javite liječniku.
  • ako imate simptome želučanog čira i povraćate krv ili je povraćani sadržaj sličan mljevenoj kavi, ili imate tamnocrvene, krvave ili crne stolice, ili stolice koje izgledaju kao žele od ribiza. Ovi simptomi ukazuju na unutrašnje krvarenje. Odmah pozovite hitnu pomoć.
  • ako znate da imate želučani čir i postaje vam hladno, osjećate da ćete pasti u nesvijest ili se doista onesvijestite. To su simptomi šoka, koje obično izaziva velik gubitak krvi. Odmah pozovite hitnu pomoć.

Uzroci

Do sredine osamdesetih smatralo se da je čir posljedica stresa, genetske sklonosti za pretjerano lučenje želučanih kiselina i loših prehrambenih navika (uključujući prekomjerno uzimanje kalorične i masne hrane, alkohola, kofeina i duhana).

Držalo se da takvi utjecaji pridonose nakupljanju želučane kiseline koja nagriza zaštitnu ovojnicu (sluznicu) želuca, dvanaesnika ili jednjaka.
lako prekomjerno lučenje želučane kiseline zasigurno igra važnu ulogu u nastanku čira, relativno nova teorija drži da je bakterijska infekcija osnovni uzrok želučanog čira.

Istraživanja koja su se provodila od sredine osamdesetih uvjerljivo su dokazala da je bakterija Helicobacterpylori prisutna u 92 posto »boljelih od čira na dvanaesniku i u 73 posto oboljelih od želučanog čira.

Čini se da i drugi čimbenici pridonose nastanku čira. Pretjerana uporaba analgetika dostupnih bez recepta (poput acetilsalicilne kiseline, ibuprofena naproksena), prekomjerno konzumiranje alkohola. pušenje pogoršavaju čir, a mogu i pridonijeti njegovu nastanku.

Štoviše, istraživanja pokazuju da su teški« pušači skloniji obolijevanju od čira dvanaest puta nego nepušači te da su osobe koje piju alkohol sklonije obolijevanju od čira jednjaka, a veća je  vjerojatnost da će osobe koje kroz duže vremensko razdoblje često uzimaju acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) dobiti želučani čir nego oni koji je ne uzimaju.

Druga istraživanja pokazuju da se želučani čir najčešće javlja u starijih ljudi. Uzrok može biti postojanje artritisa u starijih osoba, a bolovi izazvani tom bolešću često se ublažavaju svakodnevnim uzimanjem acetilsalicilne kiseline ili ibuprofena.

Pojavi čira može pridonijeti i starenje kanalića koji omogućuju curenje žuči u želudac i nagrizanje želučane sluznice. Isto tako, iz nepoznata razloga, osobe s krvnom grupom A imaju veću vjerojatnost obolijevanja od želučanog čira iz kojeg se razvija rak.

Čirevi na dvanaesniku češće se pojavljuju u osoba s krvnom grupom 0, vjerojatno zato što ne stvaraju antigene koji mogu zaštititi želučanu sluznicu.

Želučani čir
Želučani čir

Liječenje želučanog čira

Lijekovi se obično rabe za liječenje blagog do srednje jakog čira. Ako je uzrok bakterija, čir se može izliječiti antibioticima. Za teške oblike čira koji se opetovano javljaju i koji ne reagiraju na liječenje možda će biti potreban operacijski zahvat.

lako se pokazalo da alternativni načini liječenja pomažu ublažavanje simptoma i zacjeljivanje čira, valja ih rabiti samo kao nadopunu konvencionalnog liječenja.

Prevencija

Izbjegavajte hranu koja nadražuje želudac. Postupajte razumno, ako nešto škodi vašem želucu, nemojte to jesti. Svi smo različiti, no jako začinjena i masna hrana su uobičajeni nadraživači.

Jedite hranu koja sadrži mnogo vlakana. Smatra se da su vlakna tvari koje sprečavaju rak tako da uvođenjem hrane bogate vlaknima u prehranu možete smanjiti i vjerojatnost dobivanja čira dvanaesnika. Drži se da vlakna pospješuju lučenje mucina koji štiti sluznicu dvanaesnika.

Prestanite pušiti. »Teški« pušači mnogo češće dobivaju čir dvanaesnika od nepušača, uglavnom zato što se misli da nikotin sprečava gušteraču da izlučuje enzime koji neutraliziraju kiseline.

Budite umjereni. Pokazalo se da konzumiranje velikih količina alkohola, jednako kao i acetilsalicilne kiseline, pridonosi razvoju čira, pa njihov unos treba smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Želučani čir
Želučani čir

Akupunktura

Akupunktura kod koje su ciljne točke povezane sa stresom, tjeskobom i želučanim ili gastrointestinalnim poremećajima može pomoći u liječenju peptičkog ulkusa. Posavjetujte se sa stručnjakom za akupunkturu.

Liječenje ljekovitim biljem

Glatki sladić (Glycyrrhiza glabra), koji potiče lučenje sluzi u želucu često se rabi za biljno liječenje čireva. Za pripravu jednog infuza, dodajte 1 veliku žlicu nasjeckanog korijena sladića u 1 šalicu vode te ostavite da lagano kuha 15 minuta.

Pijte toplo, tri puta na dan. Postoji još jedan način – popijte pola žlice ekstrakta sladića pomiješanog sa 1 šalicom vode tri puta na dan prije jela. (Ovaj način liječenja nemojte primjenjivati više od nekoliko dana zaredom.)

Psihomatsko liječenje

Biofeedback, meditacija, terapija masažom i joga mogu vam pomoći naučiti uspješno se nositi sa stresom koji potiče stvaranje želučanih sokova i nadražuje čireve.

Prehrana

Neki nutricionisti preporučaju da se poveća uzimanje vitamina A i E te cinka, koji povećavaju proizvodnju mucina, tvari koju tijelo luči za zaštitu želučane sluznice.

Drugi savjetuju da svaki dan popijete po prilici litru kupusova soka, jer se smatra da velika količina glutamina koju ovaj sok sadrži potiče rast stanica koje proizvode mucin.

Konvencionalna medicina

Glavni ciljevi liječenja su smanjivanje količine kiseline u želucu i jačanje zaštitnih ovojnica koje dolaze u izravni kontakt sa želučanom kiselinom.

To se obično može ostvariti uzimanjem antacida dostupnih bez recepta koji sadrže magnezijev trisilikat i aluminijev hidroksid prije jela i prije spavanja.

Budući da dugotrajno uzimanje antacida može utjecati na apsorpciju hranjivih tvari, kao drugu mogućnost liječnik vam može propisati skupinu lijekova koji se zovu histaminski H2 blokatori. (U ovoj skupini lijekova, između ostalih, nalaze se cimetidin, ranitidin i famotidin). Histaminski blokatori snižavaju razinu želučane kiseline i, kad se uzimaju u razdoblju od četiri do šest tjedana, dovode do zacjeljivanja čira u 80 posto slučajeva.

Budući da antacidi mogu smanjiti apsorpciju histaminskih blokatora, liječnik će vam vjerojatno preporučiti da tijekom ovog razdoblja ne uzimate antacide.

Ako je čir izazvan bakterijskom infekcijom, liječnik može propisati kombinaciju antibiotika, na primjer amoksicilina ili tetraciklina s metronidazolom, zajedno s preparatom bizmuta i moguće histaminski m H2 blokatorima.

Ako se ovo liječenje pokaže neuspješnim ili ako dođe do ozbiljnih komplikacija kao posljedica vašeg čira, operacija može biti nužna. Ako čir krvari, kirurg će utvrditi izvor krvarenja (obično se radi o maloj arteriji na dnu čira) i zaustaviti ga. Perforirani čir – stvaranje jamice u želucu ili stijenci dvanaesnika, mora se zatvoriti hitnom operacijom.

U nekim slučajevima, potrebno je izvesti kirurški postupak kojim se smanjuje izlučivanje kiselih izlučevina u želucu. Međutim, imajte na umu da se ope¬racija čira na želucu izvodi samo u hitnim slučajevima, jer postoje mnoge potencijalne komplikacije povezane s ovim zahvatom, uključujući ponovnu pojavu čira, hipoglikemiju, hematološke komplikacije i sindrom odbacivanja (kronični bolovi u trbuhu, proljev, povraćanja i/ili znojenja koji se javljaju jedan sat nakon jela).

Alternativni načini liječenja

lako je kod želučanog čira potreban stalni liječnički nadzor, alternativni načini liječenja mogu pomoći u ublažavanju neugode i simptoma.

Liječenje kod kuće

Smanjite unos mlijeka, lako se može činiti da zaštitna svojstva mlijeka imaju ublažujuće djelovanje na čir, mlijeko u stvari potiče lučenje želučane kiseline koja nadražuje čir.

Odaberite odgovarajuće antacide. Oni koji sadrže kalcij mogu, slično mlijeku, potaknuti lučenje želučane kiseline – prije primjene posavjetujte se s liječnikom. Isto tako, pazite da ne postanete ovisni o antacidima koji sadrže kombinaciju magnezijevogtrisilikata i aluminijevog hidroksida.

Ovi spojevi mogu smanjiti razine fosfata i izazvati osteomalaciju (smekšavanje kostiju). Istraživanja su pokazala da bizmut, sastojak nekih lijekova za želudac koji se nalaze u slodobnoj prodaji, može pomoći uništiti bakteriju koja izaziva neke želučane čireve.

Budite oprezni kad odabirete lijekove protiv bolova dostupne bez recepta. Acetilsalicilna kiselina (npr. Aspirin) i nesteroidni protuupalni lijekovi kao što je ibuprofen, mogu nadražiti čir i spriječiti cijeljenje čira koji krvari. Najbolji izbor je paracetamol koji ne dovodi do nastanka čira niti ga pogoršava.
Nemojte uzimati prevelike dodatne količine željeza, lako osobe koje boluju od čira koji krvari mogu dobiti anemiju te mogu trebati željezo kao lijek, uzimanjem prevelikih količina željeza može se nadražiti želučanu sluznicu i sam čir.

Pitajte liječnika koliko željeza trebate.

Naučite živjeti sa stresom, lako nema dokaza da stres izaziva čireve, on može izazvati pogoršanje postojećih. Primjena tehnika opuštanja – uključujući duboko disanje, vođenu vizualizaciju i umjereno vježbanje – može pomoći ublažiti stres.

Dijagnostički postupci

Opažanje simptoma može navesti liječnika da posumnja kako bolujete od čira probavnih organa, ali to vjerojatno neće pomoći u određivanju vrste čira, jer su simptomi želučanog čira i čira dvanaesnika jako slični. Da bi postavio specifičnu dijagnozu, liječnik će napraviti nekoliko pretraga.

Najčešća pretraga je rendgensko snimanje pomoću barijeve kaše koje liječniku omogućuje da zapazi čir te odredi njegovu vrstu i težinu. Pregled zahtijeva da popijete tvar koja se zove »barijeva kaša« i koja će na rendgenskoj snimci označiti gornji dio probavnog trakta.

Zamolit će vas da dva do tri dana prije pretrage jedete samo kašastu, lako probavljivu hranu. Nakon što popijete kredastu tekućinu, pričvrstit će vas trakama na stol za preglede koji se može naginjati pomoću čega se barij ravnomjerno raspoređuje po gornjem probavnom traktu te se omogućava rendgensko snimanje iz različitih kutova.

Ako ne reagirate na liječenje ili se pojave novi simptomi, liječnik može napraviti gastroskopiju, endoskopski pregled pri kojem se pokretljivo crijevo uvede niz grlo kako bi liječnik mogao neposredno vidjeti unutrašnjost jednjaka, želuca i dvanaesnika.

Na ovaj način liječnik može utvrditi moguću prisutnost i uzrok krvarenja te provjeriti postoji li bakterijska infekcija. Tijekom ovog pregleda liječnik može napraviti i biopsiju kako bi provjerio radi li se o raku.

Izdvajamo za vas

DRUGI UPRAVO ČITAJU