Kako napraviti vrt na balkonu

Moguće je imati vrt na balkonu samo ako se uloži dovoljno truda, pozitivne energije i puno ljubavi prema bogatstvu zelenog svijeta. Postoji bezbroj mogućnosti od uzgoja ljekovitog do prekrasnog ukrasnog bilja. Kako napraviti vrt na balkonu?

Svi koji žele svom balkonu dodati malo čarolije i od njega složiti pravu oazu trebaju za početak napraviti plan. To znači na papir zapisati sve zahtjeve od toga koja je veličina balkona, ima li dovoljno sunca ili je više sjenovit te koje se biljke žele posaditi.

Nakon što se slika prenese na papir, izmjeri se visina balkona te širina i dužina jer će tako biti lakše rasporediti željeni namještaj koji bi pored biljki trebao ukrašavati vanjski dio stana ili kuće.

Nije svejedno na kojoj se strani nalazi balkon, pa tako ako je veći dio dana u sjeni, treba biti oprezan tijekom biranja biljki. Prije nego što se krene u kupovinu savjetuje se provjeriti kojim biljkama odgovara takvo okruženje. Balkoni koji su veći dio dana u sjeni okrenuti su prema sjevernoj strani, što znači da biljke koje traže sunce neće moći opstati u takvom okruženju.

Za razliku od balkona okrenutih prema sjeveru, na sunčanim dijelovima moguće je uzgajati ruže, verben i geraniju.

Prilikom odabira posuda za biljke dobro je znati kako one koje se nalaze na ogradi ili prozoru trebaju biti od materijala kao što je plastika. Sve tegle bi morale biti praktične te na dnu imati rupu koja će omogućiti odvodnju viška vode.

Svakome tko se odluči na ovaj korak savjetuje se iskorištavanje zračnog prostora balkona kako bi se povećala njegova površina.

Budući da namještaj zauzima velik dio površine balkona, nije teško pogoditi kako treba biti oprezan tijekom odabira i da vrtna garnitura bude odgovarajuće dimenzije i tako omogući svakom korisniku da i dalje ima dovoljno prostora i da može uživati u zelenilu. Važna je i boja namještaja koja bi trebala odgovarati cijeloj tematici.

Ne treba zaboraviti kako biljke uzgojene u posudama traže više brige, pa to podrazumijeva redovito gnojenje i jutarnje zalijevanje. Sve biljke koje moraju veći dio dana biti na suncu, treba uzgajati u posudama koje su postavljene uz ograde ili na prozorima.

Foto: roby1kenobi/Shutterstock

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Vrtni kompost

Domaće gnojivo

Sadnja maline