Ljekovita biljka agatozma

Agatozma ili latinski Agathosma betulina Rutaceae je biljka koja potječe iz južne Afrike s brdovitih područja. To je niski grm koji ima zelenkastožute ovalne listove s plosnatim udubljenjima gdje se nalazi mirisno eterično ulje. Tek kada listovi počinju otpadati, tada se pojavljuju ružičasti cvjetovi i plodovi jajastog oblika, a to je jesenski period.

Kod te biljke se jedino listovi beru u ljetnim mjesecima, a služe kao diuretik te se kuhaju kao čaj. Također sadržavaju sluz koja smiruje upalu sluznice, a naročito kod upaljenih dišnih puteva kao što je bronhitis. Vaše tijelo će vam biti zahvalno budete li koristili agatozmu pri liječenju reumatizma i gihta pošto se pokazala jako korisnom, zatim kod probavnih tegoba, protiv nadutosti, kod liječenja mjehura i infekcija mokraćnog trakta. Također se koristi u liječenju cistitisa, uretritisa i prostatitisa.

Puno jači učinak ima ako se kombinira s ostalim biljkama kao što je žutika, stolisnik ili bijeli sljez. Bolujete od bilo kojeg oblika cistitisa možete primijeniti sljedeći način uzimanja pripravka.

Čaj: 2 grama listova preliti s 2 decilitra kipuće vode u šalicu i piti po jednu šalicu do tri puta na dan prije obroka.

Kapsule: uzeti 1 kapsulu s čašom vode dva puta na dan za vrijeme obroka.

Tinktura: staviti 40 kapi u čašu s vodom ili na kocku šećera i uzimati tri puta na dan prije jela.

Moramo upozoriti i na to da se ovu biljku ne smije koristiti u trudnoći, ako se boluje od ozbiljne bolesti bubrega i ako uzimate bilo koju vrstu sredstva za razrjeđivanje krvi. Pulegon koji je dio eteričnog ulja te biljke, postaje otrovan ako se uzima u prevelikim količinama, zato treba strogo pratiti uputstva.

Biljka se može razmnožavati iz sjemenki ili u reznicama, a sadi je se u dobro dreniranoj zemlji, po mogućnosti zemlji kiselog karaktera, na osunčanom mjestu. Potrebno ju je obilno zalijevati, posebno u ljetnim mjesecima i to u rano jutarnjim satima ili kasnim večernjim satima.

  Leukociti u urinu

Foto: Rob Hooft/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU