Ljekovita biljka sladić

sladić

Za sladić, grm koji je član porodice mahunarki ste sigurno čuli. A jeste li znali da ga se može koristiti i u medicinske svrhe i to vrlo dobro i efikasno?

O sladiću je rađeno mnogo znanstvenih istraživanja koja su sva redom potvrdila njegove snažne učinke na fiziologiju. Snažno protuupalno djelovanje ublažuje bol i snižava povišenu tjelesnu temperaturu. Iako je djelovanje vezano uz kortizol i hidrokortizon, sladić ne izaziva probleme u probavnom sustavu za razliku od nekih drugih standardnih steroida.

Sastojci sladića djeluju kao snažni antioksidansi koji mogu pomoći u sprječavanju srčane bolesti.

Sladić bi mogao biti važan i u liječenju nekih drugih bolesti, a to su virusne infekcije. Istraživanja otkrivaju kako sladić ima sposobnost inaktivacije širokog raspona različitih virusa.

Medicinska primjena sladića na ljudima još se uvijek istražuje. Sladić se tradicionalno koristio i u liječenju peptičkih ulkusa jer pomaže potaknuti izlučivanje sluzi. Čaj pripremljen od jednakih dijelova sladića i svježega đumbira pruža primjeren omjer ljutine i blagosti potreban za omekšavanje i izlučivanje sluzi.

Ukoliko se pomiješa s još nekim dodatnim svojstvima može biti i lijek za sprječavanje žgaravice.

Ljudima koji žele smršavjeti ili prestati pušiti, preporučuje se sisati štapiće korijena sladića koji mogu zadovoljiti oralnu želju.

Šalica čaja sladića dnevno može pomoći i pri liječenju kroničnog umora i lagano vam povratiti željenu energiju. U stanjima u kojima je potrebno smanjiti potrebu za steroidima, šalica čaja od sladića i đumbira dva do tri puta dnevno može omogućiti smanjenje doze lijekova.

Gdje nabaviti sladić

U većini prodavaonica zdrave hrane pronaći ćete korijen sladića u komadićima. Žlica komadića ili žličica naribanog korijena u šalici vruće vode čini umjereno jak čaj. Četvrtina žličice praha korijena sladića poboljšat će okus gorkih ljekovitih biljaka.

Foto: GFDL/Wikimedia

DRUGI UPRAVO ČITAJU