HomeZdravljeNosni polipi

Nosni polipi

Kada sluznica koja oblaže unutrašnjost nosa natekne, može se katkad proširiti u nosnu šupljinu, stvarajući izbočine poznate kao nosni polipi.

Contents

Nosni polipi sliče malim, perlastim bobicama, a mogu se pojavljivati samostalno ili u grozdovima, lako su bezopasni, često zatvaraju nosne hodnike otežavajući disanje, a katkad utječu i na osjet mirisa. Ako polipi zatvore otvor između nosne šupljine i sinusne šupljine, mogu se javiti glavobolje.

Nosni polipi simptomi

  • kronična zapriječenost nosnih hodnika
  • otežano disanje na nos
  • oslabljen osjet mirisa
  • glavobolje
  • krvarenja iz nosa
nosni polipi
Što su nosni polipi?

Obratite se liječniku

  • ako sumnjate da imate nosne polipe. (Kojiput ih možete vidjeti gledajući nosnice pod svjetlom u ogledalu; izgledaju kao bisernosive nakupine.)
  • ako vam je nos začepljen više od dva tjedna; to može biti znak alergije ili upale sinusa, možda će biti potrebno liječenje,
  • ako začepljenje nosa prati i vrućica; to može biti znak infekcije; možda će biti potrebno liječenje,
  • ako je nosni sekret gust i obojan; to može ukazivati na nosnu infekciju; možda će biti potrebno liječenje.

Uzroci

Uzrok nosnih polipa je pretjerano stvaranje tekućine u sluznici koja oblaže nos. Najvećoj opasnosti od polipa izložene su osobe koje boluju od kroničnih alergija i infekcija sinusa.

Djeca s cističnom fibrozom također su sklona razvoju nosnih polipa. Osim toga, pretjerana uporaba acetilsalicilne kiseline (npr. aspirina) ili drugih salicilatnih lijekova, u osoba koje su tome podložne može izazvati stvaranje polipa.

Liječenje

Jedini način da se potpuno riješite nosnih polipa jest kirurško odstranjivanje. Međutim, polipi se često ponovno pojave, pa je važno poduzeti preventivne mjere za zbrinjavanje ili kroničnih alergija ili infekcija sinusa koje obično uzrokuju njihovo nastajanje.

Prevencija – nosni polipi

Ako imate alergije, ograničite svoje izlaganje onome što ih izaziva te uzmite antihistamirr na prvi znak alergijske reakcije.
Izbjegavajte acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) jer može potaknuti stvaranje nosnih polipa.
Pijte mnogo tekućine kako bi nosnu sluznicu održavali vlažnom i zdravom.
Izbjegavajte pivo, vino i likere koji sadrže tiramin i tanin, sastojke koji mogu izazvati oticanje nosne sluznice.

nosni polipi
Liječenje nosnih polipa

Aromaterapija

Ulje kajeputovca (Melaleuca spp.), eukalipta (Eucaliptus globulus) i peprene metvice (Mentha piperita) iesto se preporučaju za pročišćavanje začepljenog nosa. Dodajte po dvije kapi od svakog u toplu kupelj kupajte se oko petnaest minuta. Ili možete, kad god je potrebno, staviti po kap svakog na rupčić i duboko jdisati.

Homeopatija

Homeopati vjeruju da primjereno odabran lijek može pomoći djelomično smanjiti neugodu i tegobe azrokovane polipima. Posavjetujte se s homeopatom o receptu koji može uključivati sljedeća Ijekovita sredstva:

Calcarea carbonica: ako su polipi praćeni gubitkom osjeta mirisa, oteknućem oko hrpta nosa i žutom sluzi.
Phosphorus: ako polipi lako krvare;
Psorinum ili Thuju: ako sluz klizi niz stražnju stijenku grla, a osjećate se slabo i prehlađeno.
Teucrium: ako su polipi praćeni kihanjem i trncima u nosu, a sluz stvara velike suhe »kore«.
Liječenje može biti dugotrajno, do šest mjeseci, i potrebno je mnogo kontrolnih pregleda.

Konvencionalna medicina

Da bi se privremeno smanjilo polipe, liječnik ih može liječiti kortikosteroidima, neposrednim inji- ciranjem lijeka u polipe ili raspršivanjem u nosnice. Možete dobiti i lijekove za liječenje osnovnog uzroka polipa – antihistaminike za alergije ili antibiotike za infekcije sinusa.

Ako polipi uzrokuju veliku neugodu ili dišne tegobe, liječnik će vam preporučiti operacijsko odstranjivanje. Ova operacija smatra se manjim kirurškim zahvatom, a izvodi se instrumentom sličnim žičanoj omči kojim se polipi odrežu u lokalnoj anesteziji. Budući da se polipi često ponovno javljaju, operaciju nekad treba ponoviti. U tvrdokornim slučajevima potrebno je odstraniti i sluznicu sinusa iz koje polipi izrastaju. Ova se operacija obavlja u općoj anesteziji.

nosni polipi
Nosni polipi

Alternativni načini liječenja

Mnogi alternativni načini liječenja nosnih polipa ciljaju na zbrinjavanje i nadziranje osnovnih uzroka – alergija i infekcija koje izazivaju oticanje nosne sluznice.

Liječenje kod kuće

Za lakše pročišćavanje začepljenog nosa i sprečavanje oticanja sluznice i stvaranja polipa, iskušajte vruće kupelji i tuširanje. Ili pokušajte primijeniti inhalaciju pare: puštajte u umivaonik jako vruću vodu dok se ne stvori dosta pare.

Dok voda teče, nagnite se nad umivaonik i prekrijte glavu ručnikom kako biste zadržali paru. Duboko dišite na usta i nos pet do deset minuta. Ovo ponovite nekoliko puta na dan.

Nos možete otčepiti i raspršivanjem slane otopine koju možete spraviti kod kuće: pomiješajte jednu žličicu kuhinjske soli i žličicu sode bikarbone u litri prokuhane i ohlađene vode. Napunite otopinom kupljenu bočicu za raspršivanje i rabite tijekom dana prema potrebi.

Dijagnostički postupci

Ako mislite da imate polipe, liječnik će pregledati unutrašnjost vašeg nosa posebnim medicinskim instrumentom koji se zove nosno ogledalo. Ako se polipi dijagnosticiraju u djeteta, mogu se provesti daljnji testovi kako bi se isključilo cističnu fibrozu.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article