back to top

Aneurizma

Teško ćete sami otkriti aneurizmu budući da su simptomi rijetki.

Aneurizma je trajno napuhnuće u stijenci arte­rije. Pritisak krvi koja prolazi može silom ispupčiti dio oslabljene arterije prema van, tvoreći mjehur tanke kožice.

Iako mogu pogoditi bilo koju oslabljenu krvnu žilu, aneurizme se obično stvaraju u trbušnim ili prs­nim predjelima aorte, glavne krvne žile koja vodi krv iz srca, ili u arterijama koje hrane mozak.

Aneurizme na bilo kojem od ovih mjesta ozbiljne su, dok su one u perifernim arterijama često manje opasne. Najozbiljnija prijetnja koju postavlja aneurizma je ta da će puknuti i izazvati moždani udar ili krva­renje opasno po život. Ali čak i ako ne prsne, velika aneurizma može usporavati krvotok i poticati neže­ljeno stvaranje krvnih ugrušaka.

No određeni ljudi u većoj su opas­nosti od dobivanja aneurizmi. Najbolji način da saznate jeste li u opasnosti jest upoznati se sa simptomima aneurizme i poduzeti preventivne korake.

Simptomi

lako većina aneurizmi nema simptoma, u nekim slučajevima mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

  • Iznenadni i jaki bolovi, često opisani kao »kidanje ili razdiranje« ili neobični osjećaj kuckanja, pulsiranja, bol ili kvržica bilo gdje u tijelu gdje se nalaze krvne žile.
  • Bolovi u trbuhu ili križima koji se protežu u slabine i noge mogu ukazivati na trbušnu aneurizmu, koja se katkad može vidjeti ili osjetiti kao pulsirajuća kvržica te može biti praćena gubitkom težine ili apetita.
  • Bol u grudima, promuklost, ustrajni kašalj i otežano gutanje može ukazivati na prsnu aneurizmu.
  • Osjećaj kuckanja ili kvržica sa stražnje strane koljena može ukazivati na perifernu aneurizmu; koljeno je često mjesto ove vrste aneurizme, osobito kod pušača.
  • Teška glavobolja, drukčija od svih koje ste imali prije, praćena bolovima u vratu koji se šire, može ukazivati na disekciju ili prsnuće bobičaste aneurizme u glavi. Disekcija aneurizmi koja se često odlikuje jakim bolovima, može se javiti i drugdje u tijelu i uvijek predstavlja hitan slučaj.
aneurizma
Aneurizma

Obratite se liječniku

ako sumnjate da imate aneurizmu. Mnoge aneurizme su ozbiljne i zahtije­vaju medicinsku procjenu. Aneurizma koja prsne može biti opasna po život.

Uzroci aneurizme

Svaka tegoba od koje stijenke arterija slabe ili pro­padaju može dovesti do aneurizme. Najčešći krivci su ateroskleroza i visoki krvni tlak. Ubodne rane i infekcije mogu također dovesti do aneurizme. Neke vrste, poput bobičaste aneurizme, posljedica su urođene ili naslijeđene slabosti u stijenkama arterija.

Liječenje aneurizme

Jedini način da se riješite aneurizme jest dati je kirurški odstraniti, stoje često riskantan postupak, ali vrlo djelotvoran kad uspije. No katkad je operacija nemoguća ili može predstavljati veću opasnost od aneurizme. Pažljivo praćenje i liječenje lijekovima tada može biti najbolje rješenje.

Prevencija

Ako ste u opasnosti, poduzmite odgovarajuće kora­ke kako biste spriječili stvaranje aneurizme. Osobito ako u obiteljskoj povijesti bolesti imate moždani udar ili srčane bolesti, uvedite izmjene u prehrani i načinu života kako biste poboljšali opće zdravstveno stanje. Redovito vježbajte, pazite što jedete, a ako pušite, prestanite.

aneurizma
Aneurizma

Homeopatija

Kod male, relativno dobroćudne aneurizme ili kao preventivni lijek za nekoga tko je u većoj opasnosti od dobivanja aneurizme, profesionalni homeopat možda će preporučiti preparat Baryta carbonica za jačanje stijenki arterija.

Psihomatsko liječenje

Održavate li um i tijelo opuštenima, možete sprije­čiti da se aneurizma pogorša. Iskušajte vježbe koje možete vježbati kod kuće poput joge ili meditacije.

Prehrana

Promjene u prehrani koje snižuju krvni tlak i uspo­ravaju aterosklerozu mogu pomoći pri sprečavanju pojave aneurizme.

aneurizma
Aneurizma

Konvencionalna medicina

Liječnik će vam vjerojatno odrediti veličinu, vrstu i mjesto aneurizme služeći se raznim tehnikama sni­manja. Pomoću te informacije odredit će se najbolji tijek liječenja.

Kod aneurizmi koje se ne može operirati, možda će vam propisati lijekove koji snižavaju krvni tlak ili smanjuju jačinu srčanih kontrakcija, a time se i opas­nost prsnuća svodi na najmanju moguću mjeru.

No čak i kod aneurizmi koje je moguće operirati, liječ­nik može prvo pokušati liječenje lijekovima i savje­tovati pristup »pričekajmo-i-vidimo«, s povremenim pretragama kako bi se pratilo rast aneurizme. Možda će biti potreban kirurški zahvat ako liječnik ustanovi da je aneurizma opasno natekla.

Kirurg može neutralizirati aneurizmu uvođenjem stezaljke kojom se presiječe dotok krvi u zahvaćeni predio. Aneurizma se također može odstraniti, a taj dio arterije zamijeniti sintetičkim transplantatom.

Alternativni načini liječenja

Sljedeće načine liječenja svima je prvenstvena svrha da spriječe aneurizme – treba provoditi zajed­no s uputama vašeg liječnika, a ne umjesto njih.

Izdvajamo za vas

DRUGI UPRAVO ČITAJU