HomeZdravljeTegobe s dojkama

Tegobe s dojkama

Ženska dojka je organ koji se mijenja s pubertetom, svaki mjesec s menstruacijskim ciklusom i s trudnoćom; također se nastavlja mijenjati s godinama.

Contents

Većina promjena u dojci savršeno je prirodna i nije razlog za zabrinutost. No možete doživjeti neke tegobe s dojkama koje zahtijevaju liječničku skrb. Glavne među njima su bolovi u dojci i tvorbe ili kvržice.

Počevši od puberteta, trebali biste pregledavati dojke svaki mjesec, tako da budete upoznati s njihovom građom i da možete otkriti sve nove tvorbe ili kvržice.

Predmenstruacijske promjene mogu izazvati privremeno zadebljanje koje nestaje nakon menstruacije tako da je najbolje pregledavati dojke oko tjedan dana nakon menstruacije. Ako više nemate menstruacije, pregledavajte dojke svaki mjesec onoga dana koji ćete lako pamtiti, na primjer onoga datuma koji odgovara vašem rođendanu.

Mamogrami – detaljne rendgenske snimke dojki – mogu otkriti tumore presitne da bi ih se opipalo rukom. Postoji neslaganje i priličan spor oko toga kada bi žena trebala početi s rutinskim mamografijama: neki liječnici kažu u dobi između 35 i 40 godina; drugi pak kažu da ne bi trebalo prije 50.

Tipičan model ponašanja nalaže je svake druge godine nakon dobi od oko 40 godina, a zatim povećati učestalost na jednom godišnje iza 50. godine. Ako u obitelji imate oboljelih od raka dojke, osobito ako se radi o vašoj majci ili sestri, liječnik će možda savjetovati drukčiji raspored.

tegobe s dojkama
Tegobe s dojkama

Bolovi u dojkama

Bolovi u dojkama mogu imati brojne uzroke, uključujući normalno oticanje tkiva dojke tijekom menstruacijskog ciklusa. Ostali uzroci uključuju infekciju ili ozljedu; izrasline, uključujući rak; i možda prehranu.

Opće oticanje tkiva dojke koje se javlja s menstruacijom može biti bolno, ali nije opasno i nije potrebno nikakvo liječenje ako možete podnositi tu nelagodu.

Svaki mjesečni ciklus donosi sa sobom hormonske promjene, uključujući porast estrogena i progesterona, koji dovode više tekućine u dojke, šireći tkivo, rastežući živčana vlakna i izazivajući bolove. Neke žene iskuse ovo bolno oticanje neposredno prije menstruacije, sa simptomima koji se povuku pred prestanak menstruacije. Druge ga pak iskuse kao popratni učinak kontracepcijskih pilula.

Drugi mogući razlog bolova u dojkama je smanjena razina progesterona tijekom menstruacijskog ciklusa. Nekoliko ispitivanja pokazalo je međusobnu povezanost cikličkih bolova u dojkama i niske razine progesterona.

Ozljeda i infekcija u dojkama stvaraju iste simptome koje biste vidjeli i drugdje na tijelu, osim što se u dojkama infekcije obično ograđuju od okolnog tkiva i stvaraju male apscese.

To im može dati izgled cisti. Infekcije se obično javljaju gotovo isključivo u dojilja. Ako mislite da imate infekciju, otiđite liječniku. Ciste mogu izazvati bolove, a rak dojke rijetko izaziva bolove – iako bolovi ne isključuju mogućnost da se radi o raku.

tegobe s dojkama
Tegobe s dojkama

Simptomi

  • bolovi ili osjećaj punoće u jednoj ili objema dojkama, najvjerojatnije izazvani predmenstruacijskim oticanjem
  • bolovi praćeni crvenilom i toplinom ili iscjetkom iz bradavice; ovo može ukazivati na infekciju. Iscjedak isto tako može ukazivati na dobroćudnu izraslinu ili rak dojke.
  • kvržica koja je pomična i pod opipom djeluje kao da se ne drži za prsište; možda imate cistu ili fibroadenom.
  • kvržica koja je tvrda, nije pomična i pod opipom djeluje kao da se drži za prsište, s bolovima ili bez, možda namreškan ili smežuran izgled dojke; to može biti znak raka dojke.

Obratite se liječniku

  • ako primijetite bilo kakvu novu ili neobičnu kvržicu u dojkama, osobito ako ona ostane prisutna tijekom cijelog mjesečnog ciklusa, lako je većina kvržica bezopasna, u rijetkim slučajevima one mogu ukazivati na infekciju ili rak. Neka vam svaku kvržicu provjeri liječnik.

Liječenje

Stručnjaci za konvencionalnu i alternativnu medicinu služe se prehranom da bi spriječili i liječili mjesečno oticanje dojki. I jedni i drugi bi vas kao dobru preventivnu metodu poticali da zadržite zdravu težinu i jedete raznoliku prehranu.

Budući da sol može pridonijeti zadržavanju tekućine i tako pogoršati simptome, trebali biste ograničiti unos soli oko vremena menstruacije. Neke žene mogu ublažiti bolove u dojkama ako izbace iz prehrane kofein i srodne tvari, poput metilksantina (koji se nalaze u čokoladi i čaju). Stručnjaci za konvencionalnu i alternativnu medicine mogu vam predložiti da nosite grudnjak čak 24 sata na dan da biste ograničili micanje dojki i smanjili nelagodu dok ne prođe osjetljivost.

Kvržice u dojkama

Kvržice u dojkama pojavljuju se u brojnim oblicima, uključujući ciste, adenome i papilome. One se razlikuju veličinom, oblikom i mjestom gdje se nalaze, kao i uzrocima i načinom liječenja.

Oko polovice svih žena ima kvržičaste dojke, ili fibroadenozu, koja se katkad povezuje s hormonskim promjenama vezanim uz menstruacijski ciklus.

Većina kvržica je dobroćudna i ne ukazuju na rak; no kad god nađete novu ili neobičnu kvržicu, neka vam je liječnik pregleda kako biste se uvjerili da nije kancerozna ili prekancerozna.

Istraživači proučavaju učestalost slučajeva kvržica u dojkama kod žena koje uzimaju pilule za kontrolu rađanja ili hormonsku nadomjesnu terapiju.

Kod nadomjesnog hormonskog liječenja žene uzimaju različite količine hormona estrogena i progestagena da bi olakšale simptome menopauze i smanjile opasnost od bolesti srca i krvnih žila. lako ne postoje konačni dokazi, vaš liječnik možda osjeća zabrinu- tost glede nadomjesnog hormonskog liječenja i kvržica u dojkama.

Dodatan razlog za zabrinutost je da se uporabom nadomjesnog hormonskog liječenja mijenja građa dojke: povećava se njihova gustoća, što otežava čitanje i evaluaciju mamograma.

Ciste, koje mogu biti velike ili male, dobroćudne su tekućinom ispunjene vrećice. One se nekad javljaju ciklički i mogu biti bolne. Najbolji instrument za razlikovanje ciste od tumora solidnih stanica je ultrazvuk; također se može izvršiti i biopsija iglom.

S prestankom menstruacije u menopauzi, mnoge cistične kvržice smanjuju se i nestaju; stoga bi vam liječnik odmah trebao pregledati bilo kakve kvržice koje se oblikuju nakon menopauze.

Fibroadenomi su najčešći dobroćudni tumori na dojci koje se susreće u žena mlađih od 40 godina, a povremeno ih se sreće i kod adolescentica.

Fibroadenomi su obično okrugli, promjera nekoliko centimetara i pomični. Mogu se sa sigurnošću prepoznati samo biopsijom, koja se preporuča svakoj pacijentici starijoj od 20 godina.

Adenomi bradavice su tumori u predjelu bradavice. Razlikuju se izgledom, nekad se vraćaju nakon kirurškog uklanjanja, a samo se rijetko povezuju s rakom.

Intraduktalni papilom je mala izraslina koja se pojavljuje relativno rijetko u sluznici mliječnih kanalića u blizini bradavice. Radi se o oboljenju koje se obično susreće u žena starijih od 40 godina i pri kojemu se stvara iscjedak, koji može biti krvav.

tegobe s dojkama
Tegobe s dojkama

Liječenje ljekovitim biljem

Ulje pupoljke (Oenothera biennis), iako u SAD-u nije odobreno za liječenje bolova u dojkama, upotrebljava se u Europi i pokazalo se učinkovitim.

Možete uzeti kapsulu od 500 mg tri puta na dan, svaki dan ako je nužno. Ovaj način liječenja izaziva manje neželjenih popratnih učinaka od hormonskog liječenja koje se često propisuje u konvencionalnoj medicini.

Prehrana

Vitamin E djelotvorno ublažava bolove u dojkama. Nije baš jasno kako to postiže, ali istraživači ipak znaju da ovaj vitamin utječe na grušanje krvi; ako uzimate sredstvo za razrjeđivanje krvi, savjetujte se s liječnikom prije no što počnete uzimati vitamin E.

Konvencionalna medicina

Posljednjih godina neki liječnici konvencionalne medicine predlažu dodatne količine vitamina E u dnevnim dozama od 800 MJ za liječenje bolova u dojkama koji nisu posljedica raka.

Osim toga, liječnik konvencionalne medicine možda će predložiti ublažavanje bolova analgetikom poput acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirina) ili ibuprofena.

Ako ovi načini liječenja ne pomognu, vaš će vam liječnik možda propisati liječenje hormonom poput danazola, za koji se pokazalo da pomaže pri ublažavanju bolova u dojkama.

Možda će vam dati i progesteron, budući da neka ispitivanja daju naslutiti da nedostatak progesterona može potaknuti bolove u dojkama. Propisuje se također i lijek protiv raka tamoksifen.

Ako jedan od ovih lijekova ne djeluje ili od njega imate mučne popratne pojave, vas vaš liječnik može prebaciti na neki drugi. No ne upotrebljavajte ove lijekove ako nastojite zanijeti.

Svi gore navedeni oblici hormonskog liječenja imaju popratne učinke; popratni učinci danazola, muškog hormona, uključuju glavobolju, mučninu, menstruacijske nepravilnosti i debljanje, kao i maskulinizaciju (povećan rast dlaka i, rijetko, dublji glas) koji mogu biti ireverzibilni.

Vaš se liječnik možda neće odlučiti za upotrebu tamoksifena zbog nesigurnosti glede njegova dugoročnog djelovanja na opasnost od raka, gustoću kosti, ginekološke izrasline i krvne ugruške.

Zapravo, većina pacijentica može ublažiti simptome bez jakih lijekova; najviše pomaže isključivanje kofeina iz prehrane.
Infekcije dojki liječe se antibioticima. Ako postoji apsces, liječnik će možda i napraviti mali rez da bi ga drenirao. Ako to ne djeluje, sljedeći korak je manja operacija.

Alternativni načini liječenja

Osim promjena u prehrani i gore navedenih dodatnih količina hranjivih tvari, stručnjaci za alternativnu medicinu često liječe bolove u dojkama većim dodatnim količinama hranjivih tvari i ljekovitim biljem.

Liječenje kod kuće

Za ublažavanje bolova pokušajte na dojku nanijeti topli oblog od ricinusovog ulja. Natopite flanelsku krpu kvalitetnim ricinusovim uljem, stavite je na dojku i prekrijte plastičnim omotom i ručnikom; grijte oblog 20 do 30 minuta električnim jastučićem ili termoforom.

Izdvajamo za vas

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article