back to top

Ulje noćurka

Noćurkovo ulje dobiva se od sjemenki dvogodišnje pupoljke, koja se često naziva i noćurak jer se cvjetovi otvaraju tek u sumrak. S obzirom da biljka potječe iz Sjeverne Amerike, u 17. stoljeću su se sjemenke počele brodovima prevoziti za Europu, a dalje i u Aziju.

Prvenstveno je njena uloga bila u liječenju modrica, hemeroida, kašlja te bolova u želudcu. Kasnije je otkriveno da je sjemenka puna ljekovitih ulja. Ulje sjemenki sadrži posebnu masnu kiselinu, gama-linolensku kiselinu. S obzirom da neki organizmi nemaju dovoljno enzima noćurkovo ulje se može upotrebljavati kao nadomjestak za enzime koji nedostaju i potaknuti tijelo da stvori te protuupalne spojeve.

Noćurkovo ulje se koristi u liječenju sljedećih stanja:

1. Olakšavanje menstrualnih tegoba

Grčevi, pms i sve tegobe koje muče žene, mogu se riješiti konzumiranjem noćurkova ulja u tim danima u mjesecu.

2. Ublažavanje nadraženosti kože uzrokovane ekcemima

Zbog problema tijela s pretvaranjem masnoća u gama-linolensku kiselinu nastaju ekcemi i svrbež. Uzimanje noćurkova ulja samo 3 do 4 mjeseca olakšava svrbež i ekceme.

3. Reumatski bolovi

Noćurkovo ulje uspješno se bori protiv artritisa, na način da smanjuje bol koju on uzrokuje. Ukoliko ga se uzima u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama rezultati će biti još bolji.

S obzirom na protuupalno djelovanje, ulje noćurka se upotrebljava i pri stanjima koji uključuju upalu, akne i razna istegnuća.

Noćurkovo ulje rijetko kada ima nuspojava, a onda je to u obliku glavobolje i blagih probavnih smetnji. No, ne preporučuje se uzimati u trudnoći jer se onda mogućnost nuspojava povećava. Isto tako ne preporučuje se osoba koje pate od epileptičkih napadaja jer bi im konzumiranje noćurkova ulja moglo povećati intenzitet napadaja.

Zadnjih godina se pozitivno djelovanje noćurkova ulja primjetilo i kod djece koje imaju ADHD, tj. poremećaj pažnje. S obzirom da ADHD se javlja velikim dijelom kod djece kojoj nedostaje masnih kiselina, liječenje se počinje bazirati na uzimanju nadomjestaka, a to su gama-linolenska kiselina i omega-3 masne kiseline. Pritom postoje nadomjesci namijenjeni baš za djecu, pa bi te trebalo davati djeci.

Foto: hza/Freeimages.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU