Kako otkriti da netko laže

Osoba koju jako dobro poznajete, će vam teško moći sakriti neke stvari, jer kada nekoga znate, onda ga čitate kao knjigu. Kako bi i kod drugih osoba lakše prepoznali ako lažu, u nastavku vam donosimo nekoliko osobina lažljivaca.

Kada se osoba s kojom razgovarate počne migoljiti, te nema niti minute mira, znači da je postala jako nervozna u razgovoru s vama. No, oni sugovornici koji se uopće ne pomiču za vrijeme razgovora, su još gori. Kada se tijelo za vrijeme razgovora smiri u potpunosti, znači da se zapravo sprema na sukob.

Prilikom vođenja normalnog razgovora, tijelo radi određene pokrete sukladno razgovoru, što je potpuno normalno, te je to nesvjesni govor tijela koje radi osoba koja je opuštena. Ako dakle osoba uopće ne radi nikakve pokrete prilikom razgovora, znači da nešto nije u redu.

Ako je osoba s kojom razgovarate u nečemu kriva, ili zna da je osumnjičena za nešto, ona će za vrijeme razgovora kako razgovor bude odmicao, sve teže govoriti. Do otežanja govora dolazi zbog prestanka lučenja pljuvačke u trenucima stresa, zbog čega se isušuju usta za vrijeme razgovora. Osim navedenih znakova, osoba može i skupljati usta ili ih gristi.

Osoba koja laže teže diše, a ako promjeni disanje, podigne ramena i ublaži glas, znači da joj se brzo mijenjaju otkucaji srca. Kroz sva ta stanja tijelo prolazi onda kada je osoba napeta i kada je nervozna, zbog laži koju izgovara.

Kada tijelo preuzima situaciju, onda osoba počinje prebacivati nogu preko noge i tako naizmjence. Premještanje nogu je pokazatelj neugode koju osoba osjeća, a osoba u tom trenutku samo želi pobjeći iz te situacije. Ključni pokazatelji lažljivaca su noge sugovornika, pa ako želite otkriti lažljivca, samo mu gledajte u noge.

Kada osobi postavite pitanje, a ona naglo promijeni položaj glave, znači da vam je nešto slagala. Zabačena glava, glava nagnuta na stranu ili glava spuštena prema dolje je znak da osoba laže kada joj se postavi pitanje.

Foto: baranq/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU