back to top

Malarija – koji su prvi simptomi malarije?

Gotovo sve tropske i suptropske zemlje imaju komarce koji prenose malariju.

Malarija je zarazna bolest koju prenose komarči. Širom svijeta svake godine oko 300 do 500 milijuna ljudi obolijeva od malarije.
Prvi simptomi malarije uključuju glavobolju, slabost, malo povišenu temperaturu i mučninu.

U oko 24 sata bolest brzo napreduje u tri različita stadija. Prvo dolazi do hladnog stadija, koji se odlikuje iznenadnom groznicom i katkad snažnim drhtanjem, koje traje od jedan do dva sata.

Drugi, vrući stadij javlja se s temperaturom koja može porasti do 41 °C i koja je povremeno praćena brzim disanjem; ovo traje tri do četiri sata. Nakon toga slijedi mokri stadij; dva do četiri sata jakog znojenja.

Simptomi malarije

glavobolja, slabost, malo povišena temperatura i mučnina
iznenadna groznica i katkad jako drhtanje, 
temperatura koja može porasti do 41 °C, katkad praćena brzim disanjem
jako znojenje

malarija
Malarija - koji su prvi simptomi malarije?

Obratite se liječniku

ako osjetite simptome malarije dok ste u dijelu svijeta gdje se prenosi malarija ili do sedam mjeseci nakon povratka,
ako ćete putovati u područje u kojem je česta malarija; vaš liječnik može vam propisati preventivne protumalarijske lijekove.


Uzroci malarije

Malariju izaziva ugriz ženke komarca Anopheles, kojim se u krv ubrizgava malarijske nametnike. Četiri vrste nametnika poznatog kao Plasmodium izazivaju malariju u ljudi: P. vivax, P. ovale, P. malariae i P. falciparum.

Kad uđu u krvotok, plazmodiji putuju do jetre, gdje se umnožavaju nevjerojatnom brzinom. U roku oko tjedan dana do 40 000 plazmodija vraća se u krvotok gdje se nastavljaju umnožavati i počinju uništavati crvena krvna tjelešca. Ovo uništavanje izaziva karakteristične simptome malarije.

lako sve četiri vrste mogu biti smrtonosne, vrsta P falciparum je posebno opasna – i češće smrtonosna – budući da se umnožava mnogo brže nego ostale, uništavajući mnogo više krvnih stanica. Ova vrsta je također puno otpornija na protumalarijske lijekove.

Oblici nametnika P. vivax i R ovale mogu ostati mirovati u jetri bez izazivanja ikakvih očiglednih simptoma malarije mjesecima, pa čak, u rijetkim slučajevima, i godinama.

Jednoga dana, iz znanstvenicima nepoznatog razloga, oni napuštaju jetru i vraćaju se u krvotok, izazivajući napadaj malarije. Dakle, ako ste ikada putovali u dio svijeta gdje ima malarije, svakako to spomenite svom liječniku ako se u vas pojavi neobjašnjiva bolest s temperaturom.

Liječenje

Ako se ne liječi, malarija tipa P. falciparum može biti smrtonosna. Brzo i odgovarajuće konvencionalno ječenje može, s druge strane, dovesti do brzog i potpunog oporavka. Ostali oblici malarije rijetko izazivaju smrt, ali svi zahtijevaju liječenje kako bi se zbjegle komplikacije i olakšao oporavak.

Tegobe s krvotokom
Malarija - koji su prvi simptomi malarije?

Prevencija

Ako putujete u područje gdje postoji malarija, recite to svome liječiniku nekoliko tjedana prije nego što krećete. Liječnik će vas staviti na kuru meflokina, doksiciklin hiklata ili klorokina. Ako planirate putovati tamo gdje malarija predstavlja problem, držite se sljedećih mjera opreza.

  • Uzmite preventivne protumalarijske lijekove prije, tijekom i nakon puta.
  • Spavajte ispod mreže protiv komaraca, koristeći insekticide, kao što su permetrin ili deltametrin.
  • Boravite u zgradama koje imaju rashladne uređaje ili zaštićena vrata i prozore.
  • Ostanite u zatvorenom od sumraka do zore, u vrijeme kad se komarči hrane.
  • Ako navečer izlazite, nosite duge hlače i košulje dugih rukava.
  • Rabite sredstva za odbijanje komaraca; permetrin sprej za odjeću i losion s 35 do 40 posto dietiltoluamidaza izloženu kožu.
  • Liječenje ljekovitim biljem
  • Konopljušu (Eupatorium perfoliatum), katkad zvanu travom vrućice koristili su Indijanci i prvi kolonizatori Amerike da bi liječili bolesti praćene temperaturom, uključujući malariju. Napravite čaj s 1 do 2 žličice ove osušene trave; pijte što je moguće toplije, i to svakih pola sata.

Homeopatija

Lijekovi koje se propisuje za malariju uključuju Arsenicum album i Sulphur. Savjetujte se s homeopatom o količini i dužini liječenja.

Konvencionalna medicina

Ako ste zaraženi sa P. vivax, R ovale ili P. malariae, oralno ćete primati klorokin tijekom tri dana. Da bi se izbjeglo ponovno javljanje izazvano latentno o prisutnim nametnicima P. vivax ili R ovale, također će vam dati oralne doze primakina tijekom daljnjih 14 dana.

Budući da primakin može uništiti crvene krvne stanice i na taj način biti prijetnja fetusu, ne daje se trudnicama; ako ste trudni, zadržat će vas na  lorokinu.

Ako ste zaraženi s R falciparum u dijelu svijeta u kojem on nije otporan na klorokin, liječit će vas tim lijekom. Inače, dat će vam oralne doze kinina ili tetraciklina, ili kinin i kombinaciju proizvoda pirimetamina i sulfadoksina tijekom nekoliko dana.

Ako povraćate ili imate ozbiljne medicinske komplikacije, primat ćete kinidin intravenski sve dok ne budete dovoljno dobro da uzimate druge lijekove.

malarija
Malarija - koji su prvi simptomi malarije?

Alternativni načini liječenja

AIternativnim načinima liječenja može se liječiti simptome malarije i pomoći organizmu da se oporavi od protumalarijskih lijekova, koji mogu izazvati neugodne, iako privremene, popratne učinke, kao što su mučnina, vrtoglavica, proljev, šum u ušima i osip na koži. Svi se lijekovi trebaju uzimati zajedno s konvencionalnim lijekovima i uz stručni nadzor.

Dijagnostički postupci

Ako liječnik sumnja da imate malariju, ispitat će uzorak krvi da bi se dokazalo postojanje nametnika. Ako je prvi uzorak negativan, a jako se sumnja na malariju, uzorci bi se trebali uzimati svakih 12 do 24 sata uzastopno tijekom tri dana.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU