HomeAlternativaAyurveda – tajne indijske medicine

Ayurveda – tajne indijske medicine

Ayurveda potječe od riječi ayur što znači život i veda što znači znanje ili spoznaja, što bi u prijevodu značilo “znanje o životu”. To je indijska medicina koja se u cjelovitosti zanima o čovjekovom zdravlju počevši od prehrane, tjelesne higijene, načina života i nivou duhovnosti.

Njezino znanje se temelji na principu svemira, tako se čovjek u ovom pristupu ubraja u skupinu pet elemenata, a to su eter, zrak, vatra, voda i zemlja.

U simbol etera idu usta, nosnice, želudac itd; u simbol zraka spadaju svi mišići unutar tjelesne građe čovjeka; u vatru metabolizam, probava te inteligenciju; u vodu ubrajamo svu tjelesnu tekućinu koja kruži u tijelu kao što su mokraća, slina, sluz, plazma itd. i na zadnje zemlja odgovara čvrstoj strukturi tijela, a tu ubrajamo kosti, zube, hrskavicu, kosu itd.

Bez tih elemenata čovjek ne bi imao vitalnu energiju koja svakodnevno kruži u organizmu, odnosno po ayurvedi zvane doshe. Postoje tri vrste dosha, vata, pitta i kapha. To su tri bioenergetska regulatora, koji su prisutni u svakoj stanici, tkivu i tjelesnom sustavu.

Da bi ostali zdravi, potrebna nam je njihova ravnoteža. No današnja dinamika života ne daje nam dovoljno prostora za zdravim životom počevši od prehrane, bavljenja sportskim aktivnostima, te izbjegavanju stresa. Sve su to životni stilovi koji vladaju u društvu, a dovoljno je da se jedna promjena desi u organizmu, dosha ispada iz ravnoteže.

Vata dosha ili energija pokreta upravlja disanjem, pulsiranjem srca, kretanjem mišića i tkiva, živčanim impulsima, cirkulacijom, probavom, menstruacijom i svim pokretima u citoplazmi i staničnoj membrani.

Ona se nalazi u mozgu, ušima, debelom crijevu, kostima, zglobovima, koži, bedrima i šupljim organima. Ova dosha je suha, svijetla, hladna, hrapava, suptilna, mobilna, raspršujuća te svako njeno povećanje dovodi do neravnoteže.

  Akupresura za glavobolju

Najčešći problemi ove doše su nadutost, problemi s probavom bilo zatvor, proljev, razni tikovi ili trzaji, bolni, suhi ili pucketavi zglobovi, izrazito suha koža, tanka i suha kosa, živčani poremećaji i mentalna konfuzija.

Pitta dosha ili bioenergetski regulator u našem tijelu regulira probavu, apsorpciju, asimilaciju, prehranu, metabolizam i tjelesnu temperaturu. Glavni centri te doshe su tanko crijevo, želudac, jetra, gušterača, slezena, krv i oči. Uobičajeni pitta problemi su žgaravica, meka stolica, razne upale, osjećaj žarenja, problemi s kožom, oslabljen vid, vrtoglavice i nesvjestice.

Kapha dosha je energija koja povezuje pojedinačne stanice našeg tijela i daje strukturu tijelu. Zaslužna je za podmazivanje zglobova, jača imunitet, omekšava kožu, dostavlja vodu u organe kojoj je ona najpotrebnija za zdravo funkcioniranje.

Mjesta gdje ova dosha prevladava su glava, vrat, prsa, zglobovi, trećina želuca i masno tkivo. Ako se javi neravnoteža u ovoj doshi prepoznat ćemo ju po tome što će tijelo osjećati hladnoću, koža će biti bljedunjava, masna, javljat će se svrbež, hrana se neće probaviti, smanjit će se apetit, javljat će se nadutost, voda će se zadržavati u organizmu, dolazit će do pretjeranog preznojavanja te će se na kraju pojaviti i kašalj.

U ayurvedskoj medicini primjenjuju se masaže uljima, različiti lijekovi u prahu, u pasti, sušenih biljaka, infuza ili dekokta, granula, pilula,  primjenuje se i drago kamenje, a ima ih čak i u obliku vina, džema ili čak paste za zube.

Masaže se izvode izričitom toplim uljima, a njima se omogućava da se stimuliraju kanali i energetske točke na tijelu, slične akupunkturnim točkama. Masaža može trajati do 1,30 minuta. Za ayurvedsku medicinu prehrana i probavni poremećaji uzroci su većine naših bolesti. O probavi ovisi eliminiranje ili gomilanje toksina u doshama.

  Med kao lijek

Foto: Monika Wisniewska/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article