Ayurveda – tajne indijske medicine

Ayurveda potječe od riječi ayur što znači život i veda što znači znanje ili spoznaja, što bi u prijevodu značilo “znanje o životu”.

To je indijska medicina koja se u cjelovitosti zanima o čovjekovom zdravlju počevši od prehrane, tjelesne higijene, načina života i nivou duhovnosti.

Njezino znanje se temelji na principu svemira, tako se čovjek u ovom pristupu ubraja u skupinu pet elemenata, a to su eter, zrak, vatra, voda i zemlja.

U simbol etera idu usta, nosnice, želudac itd; u simbol zraka spadaju svi mišići unutar tjelesne građe čovjeka; u vatru metabolizam, probava te inteligenciju; u vodu ubrajamo svu tjelesnu tekućinu koja kruži u tijelu kao što su mokraća, slina, sluz, plazma itd. i na zadnje zemlja odgovara čvrstoj strukturi tijela, a tu ubrajamo kosti, zube, hrskavicu, kosu itd.

Bez tih elemenata čovjek ne bi imao vitalnu energiju koja svakodnevno kruži u organizmu, odnosno po ayurvedi zvane doshe. Postoje tri vrste dosha, vata, pitta i kapha. To su tri bioenergetska regulatora, koji su prisutni u svakoj stanici, tkivu i tjelesnom sustavu.

Da bi ostali zdravi, potrebna nam je njihova ravnoteža. No današnja dinamika života ne daje nam dovoljno prostora za zdravim životom počevši od prehrane, bavljenja sportskim aktivnostima, te izbjegavanju stresa. Sve su to životni stilovi koji vladaju u društvu, a dovoljno je da se jedna promjena desi u organizmu, dosha ispada iz ravnoteže.

Ayurveda

Vata dosha

Vata dosha ili energija pokreta upravlja disanjem, pulsiranjem srca, kretanjem mišića i tkiva, živčanim impulsima, cirkulacijom, probavom, menstruacijom i svim pokretima u citoplazmi i staničnoj membrani.

Ona se nalazi u mozgu, ušima, debelom crijevu, kostima, zglobovima, koži, bedrima i šupljim organima. Ova dosha je suha, svijetla, hladna, hrapava, suptilna, mobilna, raspršujuća te svako njeno povećanje dovodi do neravnoteže.

Najčešći problemi ove doše su nadutost, problemi s probavom bilo zatvor, proljev, razni tikovi ili trzaji, bolni, suhi ili pucketavi zglobovi, izrazito suha koža, tanka i suha kosa, živčani poremećaji i mentalna konfuzija.

Pitta dosha

Pitta dosha ili bioenergetski regulator u našem tijelu regulira probavu, apsorpciju, asimilaciju, prehranu, metabolizam i tjelesnu temperaturu. Glavni centri te doshe su tanko crijevo, želudac, jetra, gušterača, slezena, krv i oči. Uobičajeni pitta problemi su žgaravica, meka stolica, razne upale, osjećaj žarenja, problemi s kožom, oslabljen vid, vrtoglavice i nesvjestice.

Ayurveda
Ayurveda

Kapha dosha

Kapha dosha je energija koja povezuje pojedinačne stanice našeg tijela i daje strukturu tijelu. Zaslužna je za podmazivanje zglobova, jača imunitet, omekšava kožu, dostavlja vodu u organe kojoj je ona najpotrebnija za zdravo funkcioniranje.

Mjesta gdje ova dosha prevladava su glava, vrat, prsa, zglobovi, trećina želuca i masno tkivo. Ako se javi neravnoteža u ovoj doshi prepoznat ćemo ju po tome što će tijelo osjećati hladnoću, koža će biti bljedunjava, masna, javljat će se svrbež, hrana se neće probaviti, smanjit će se apetit, javljat će se nadutost, voda će se zadržavati u organizmu, dolazit će do pretjeranog preznojavanja te će se na kraju pojaviti i kašalj.

U ayurvedskoj medicini primjenjuju se masaže uljima, različiti lijekovi u prahu, u pasti, sušenih biljaka, infuza ili dekokta, granula, pilula,  primjenuje se i drago kamenje, a ima ih čak i u obliku vina, džema ili čak paste za zube.

Masaže se izvode izričitom toplim uljima, a njima se omogućava da se stimuliraju kanali i energetske točke na tijelu, slične akupunkturnim točkama. Masaža može trajati do 1,30 minuta.

Za ayurvedsku medicinu prehrana i probavni poremećaji uzroci su većine naših bolesti. O probavi ovisi eliminiranje ili gomilanje toksina u doshama.

Ayurveda – dijeta i ishrana

Ayurveda stavlja veliki naglasak na ishranu i prehrambene navike, prilagođavajući ih individualnom tjelesnom tipu i trenutnoj neravnoteži dosha. Ishrana se bira na osnovu svojstava hrane, godišnjih doba i osobne konstitucije.

Ayurveda preporučuje periodične detoksikacije i čišćenje tijela putem procesa poznatog kao Panchakarma, koji uključuje nekoliko terapeutskih postupaka za čišćenje tijela od nakupljenih toksina.

Ayurveda
Ayurveda

Ostale prednosti ayurvede

Biljna medicina: Upotreba biljaka je ključna u Ayurvedi. Postoji širok spektar biljaka koje se koriste u liječenju različitih stanja, a često se kombiniraju u kompleksne formule.

Dnevne rutine i sezonske prakse: Ayurveda naglašava važnost svakodnevnih i sezonskih rutina za održavanje optimalnog zdravlja. Ovo uključuje prakse poput jutarnjeg buđenja, joge, meditacije, masaže i pravilnog spavanja.

Joga i meditacija: Ayurveda i joga se često proučavaju zajedno. Joga pruža fizičke i meditativne tehnike koje pomažu u postizanju ravnoteže uma i tijela, što je ključno za očuvanje zdravlja prema Ayurvedi.

Prilagodba individualnim potrebama: Jedan od temeljnih principa Ayurvede je personalizacija tretmana, prilagođavajući savjete o načinu života, prehrani i terapijama svakoj osobi pojedinačno.

PREPORUKA

DRUGI UPRAVO ČITAJU