back to top

Tegobe s menstruacijom

Menstruacija je prirodni dio ženina reproduktivnog ciklusa. Kad jajnik oslobodi jedno jašce, oslobađa i hormon estrogen koji potiče rast i opskrbu sluznice maternice krvlju.

Tegobe s menstruacijom, iako su neugodne, ne ukazuju na postojanje bolesti. Ipak, morate biti svijesni da iste tegobe nekad mogu ukazivati na ozbiljnu bolest, primjerice endometriozu ili cistu jajnika.

Ako se jajašce oplodi, jajnik oslobađa progesteron koji potiče ljuštenje sluznice maternice, a posljedica je menstruacijsko krvarenje koje se sastoji od relativno male količine krvi i djeliča tkiva. Ovaj slijed događa; ciklički se ponavlja otprilike svakih 28 dana dok ga ne prekine trudnoća ili menopauza.

Razina neugode ili boli koju mjesečnica izaziva, jednako kao i jačina menstruacijskog krvarenja, razlikuje se od žene do žene. I vaša mjesečnica može povremeno biti obilnija ili bolnija nego što je to uobičajeno.

Postoje tri osnovne kategorije menstruacijskih nepravilnosti – izostanak menstruacije (amenoreja), bolna menstruacija (dismenoreja) te obilna menstruacija (menoragija). Ove tegobe i načini njihova ublažavanja opisani su u daljnjem tekstu.

tegobe s menstruacijom
Tegobe s menstruacijom

Izostanak mjesečnice

lako najčešće nema razloga za zabrinutost, amenoreja može ukazivati na neki prikriveni problem. Može ukazivati na nisku razinu estrogena u organizmu te povećanu opasnost od osteoporoze.

Može ukazivati i na nedostatak progesterona i povećanu opasnost od bolesti sluznice maternice, uključujući rak sluznice maternice. Naravno da, ako nemate menstruaciju, ne možete niti zatrudnjeti.

Tegobe s menstruacijom – simptomi

Izostanak menstruacije zove se amenoreja, a može nastati zbog trudnoće, izlaganja velikom naporu ili anoreksije.
Menstruacija je bolna i menstrualna krv sadrži ugruške.

Ova se pojava zove dismenoreja. Može se javiti u zdrave žene, a mogu je izazvati endometrioza, polipi, fibroidi (miomi) ili druge promjene u maternici te intrauterini uložak.

Obilno menstruacijsko krvarenje zove se menoragija i može biti posljedica stresa, anemije, endometrioze, ozljeda ili infekcija zdjelice te intrauterinog uloška.

Obratite se liječniku

  • ako imate obilno menstruacijsko krvarenje koje zasiti tampon ili uložak za jedan sat; obilno krvarenje može izazvati anemiju.
  • ako vam je izostala jedna menstruacija i mislite da ste trudni; zakašnjelo, neobično obilno krvarenje može biti znak pobačaja.
  • ako prije menstruacije ili tijekom snošaja osjećate oštru bol u trbuhu, možda imate endometriozu.
  • ako počnete krvariti nakon menopauze.
Tegobe s menstruacijom
Tegobe s menstruacijom

Tegobe s menstruacijom – uzroci

Izostanak menstruacije u djevojke koja još nije dobila menstruaciju naziva se primarna amenoreja, a u žene kod koje se radi o privremenoj pojavi zove se sekundarna amenoreja.

Primarna amenoreja može imati razne uzroke, najvjerojatnije djevojka još nije ušla u pubertet. (Pubertet može prirodno nastupiti i u sedamnaestoj godini života.)

No zakašnjeli pubertet u djevojke koja je vrlo mršava ili se intenzivno bavi nekim sportom zabrinjava, jer možda ukazuje na anoreksiju. Žene s vrlo malo tjelesnih masnoća ne mogu imati menstruaciju.

Primarna amenoreja može ukazivati i na druge poremećaje. Primjerice, u rijetkim slučajevima djevojke ne dobivaju menstruaciju jer im nedostaju jajnici ili maternica.

Tumor, ozljeda, trauma ili manjkavost građe može utjecati na neke dijelove menstruicijskog ciklusa, od proizvodnje hormona do rada: organa i tkiva na koje hormoni utječu.

Sekundarna amenoreja jednako tako može biti posljedica ozljeda ili manjkavosti građe, a jedan od čestih uzroka su ciste jajnika. Čimbenici poput stresa mogu poremetiti hormonsku ravnotežu i tako prekinuti ciklus.

Isto tako, u adolescenciji krajnja mršavost može zaustaviti menstruacije. Ako izgubite menstruaciju dok ste na dijeti ili intenzivno trenirate neki sport, moguće je da pretjerujete. Naravno, amenoreja može ukazivati i na menopauzu ili trudnoću.

Liječenje ljekovitim biljem

Da biste potaknuli menstruacijsko krvarenje, napravite tinkturu od jednog dijela konopljike (Vitex agnuscastus), dva dijela ženskog korijena (Caulophyllum thalictroides) i dva dijela divljeg pelina (Artemisia argyi). Uzimajte 2 ml tri puta na dan do početka menstruacije.

Prehrana

Da biste nadoknadili manjak hranjivih tvari koje mogu izazvati amenoreju, uzimajte dodatne količine vitamina ili jedite hranu bogatu cinkom (riba, perad, nemasno meso) i vitaminima B skupine (pivski kvasac, pšenične klice)

Tegobe s menstruacijom
Tegobe s menstruacijom

Konvencionalna medicina

Liječenje primarne amenoreje često se sastoji samo – čekanju da priroda krene svojim tijekom. Djevojci koja naporno vježba ili je vrlo mršava, liječnik može preporučiti lakši program treninga ili da pokuša dobiti na težini.

Možda će biti nužno liječiti anoreksiju. Ako liječnik sumnja na hormonske poremećaje, možda će trebati propisati lijekove za nadomještanje hormona koji nedostaju. U rijetkim slučajevima potreban je kirurški zahvat radi odstranjivanja karcinomske ili nekarcinomske tvorbe.

Ako mislite da je stres odgovoran za sekundarnu imenoreju, treba poduzeti mjere za ublažavanje nesa u svakodnevnom životu – same ove mjere mogu ponovno uspostaviti vaš ciklus.

Ako ste mršavi, ječnik će vam savjetovati dobivanje na težini. Ukoliko je dijagnosticirana neka druga bolest koja može izazvati amenoreju, poput endometrioze ili ciste jajnika, trebate je liječiti, a svog liječnika pitajte hoće li se menstruacije vratiti.

Ako neće ili je amenoreja posljedica menopauze, liječnik vam može propisati estrogen ili preporučiti uzimanje kalcija kako bi se smanjila opasnost od osteoporoze.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU