HomeAlternativaLjekovitost Aloe vere

Ljekovitost Aloe vere


Još u starom Egiptu su bili svjesni ljekovitih svojstava biljke aloj (Aloe vera), pa su je koristili za liječenje bolesti kože. I danas se aloj koristi za istu stvar, s tim da nema kraja otkrivanja njezinih ljekovitih sadržaja pa se upotreba i proširila.

Aloj ima mesnate duguljaste listove koji su puni bistrog želatinastoga soka kojega se može uzimati i oralno. Gel sadrži ljepljive tvari koje stvaraju prirodna sredstva za ublažavanje, te tvari koje pospješuju zacjeljivanje širenjem krvnih stanica i povećavanjem dotoka krvi u ozlijeđene dijelove. Također je bogat protuupalnim sastojcima, a sadrži i enzim koji djeluje kao lokalni analgetik.

Proizvodi s alojem se mogu kupiti u ljekarnama. Bitno je voditi računa da, ako kupujemo kremu ili losion, je postotak aloja barem 98%. No, kako bi dobili najbolji učinak aloja, najbolje ga je uzgojiti. Aloj nije težak za održavanje, nije ga čak potrebni ni redovito zalijevati, dobro podnosi i poziciju u sjeni. Ipak treba pripaziti da ga ne izlažemo temperaturi nižoj od 5°C.

Kad ga želimo iskoristiti za opekline, potrebno je mjesto gdje se nalazi opeklina prvo dobro oprati, te onda iscijediti sok iz lista aloja i nanijeti na opeklinu.

Mnogo dvojbi izaziva mogućnost oralnog uzimanja alojevog gela. Dokazano je, ako se uzima oralno, da djeluje čak i na snižavanje šećera, te da je dobra prevencija u sprječavanju nastajanja čireva. No, te činjenice još nisu znanstveno ustaljene pa nas tek čeka i znanstveno odobrenje oralnog korištenja aloja.

Tegobe koje aloj uspješno liječi

– opekline: ukoliko imamo neku manju opeklinu, na nju brzo nanesemo gel od aloja koji smanjuje bol, vlaži kožu i ne dopušta ulaz mikrobima i zraku. Ukoliko su opekline posljedica izlaganja suncu, dobro je napraviti kupku kojoj ćemo dodati koju kapljicu aloja.

  Kupinovo vino

– psorijaza: kod kožne bolesti psorijaze gel ublažava upalu i omekšava svrbljive kožne ljuske. Djelovanje aloja kod psorijaze je čak 83%.

– akne: kod vječnog problema bolnih akni, aloj je jedno od najučinkovitijih sredstava. Tako unutar 5 dana može zacijeliti čak 90% rana na licu.

– pojasasti herpes: herpes koji izlazi na tijelu ostavlja bolna udubljenja koja zacjeljuju brže kad se na kožu nanese aloj. To je zbog protuvirusnih svojstava gela.

– porezotine, ogrebotine i bore: kod površinskih rana gel utječe na brže zacjeljivanje jer suši kožu. No, kod većih rana ga nije dobro koristiti jer tu usporava zacjeljivanje rane.

Foto: Zush/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article