Tegobe u trudnoći

Većina trudnoća prolazi bez teškoća i sretno završava porođajem zdravog novorođenčeta. No unatoč tome, pred vama je devet mjeseci brige
o tome jesu li određene tjelesne i emocionalne tegobe dovoljno ozbiljne da ih treba liječiti ili se samo radi o malim tegobama koje možete riješiti i sami.
Prvi i najznačajniji korak je uključivanje u kvalitetan program prenatalne skrbi kod specijalista za trudnoću i porođaje. Vas i vaše dijete u razvoju redovito će pregledavati kako bi pratili je li sve u redu, a kod eventualnih tegoba pružit će vam potrebnu pomoć. Vi i vaš suprug ili partner saznat ćete potrebne podatke o svakoj fazi trudnoće, uključujući trudove, porođaj te njegu i hranjenje novorođenčeta.
Trudnica može, jednako kao i svatko drugi, oboljeti od manjih bolesti, no u trudnoći je važno o svemu obavješćivati liječnika da bi mogao odrediti odgo¬varajuće liječenje. Vaša glavna odgovornost je osiguravanje hrane i njege za vas i vaše dijete. To znači da se morate pravilno hraniti, raditi odgovarajuće vježbe, izbjegavati stresne situacije i mnogo se odmarati. Iznad svega, u trudnoći nemojte pušiti ili konzumirati alkohol i izbjegavajte sve lijekove osim onih koje vam je propisao liječnik.
Za neke slučajeve opisani su i alternativni načini liječenja. No nemojte oklijevati zatražiti liječnički savjet za neugodu ili bolest koja se pojavi tijekom trudnoće.

BOLOVI U TRBUHU
Oštre bolove ili grčeve izazvane rastezanjem trbušnih mišića i ligamenata, posebice pri sjedenju ili ležanju, možete ublažiti stavljanjem toplog termofora. Redovito vježbanje (vidi slike na sljedećoj strani) ojačat će i zategnuti trbušne mišiće.

BOLOVI U LEĐIMA
Porast tjelesne težine držite pod nadzorom pravilnom prehranom i vježbanjem. Izbjegavajte uzimanje analgetika. Za ublažavanje bolova primjenjujte termofor. Posebne vježbe za jačanje trbušnih mišića mogu ublažiti i bolove u leđima. Primjenjujte trudnički pojas ili elastični zavoj za potporu trbuha. Nosite cipele ili uloške oblikovane za trudnice i izbjegavajte visoke pete.
Nemojte dugo stajati i istezati se da biste dohvatili predmete s visokih polica. Pravilno sjedite bez naginjanja i kad god je moguće, držite noge na povišenom. Spavajte na tvrdom ležaju.
Oprezno podižite teške predmete, posebice djecu. Sagnite se u koljenima, leđa držite što je uspravnije moguće, predmet ili dijete držite blizu sebe i polako se uspravite.
Akupresura. Stimulirajte točke Mjehur 23 i 47 koje se nalaze na donjem dijelu leđa, trljajući ih dlanovima, dovoljno snažno da se područje zagrije. Pokušajte i s pritiskom na točku Mjehur 48.
Kiropraktika. Obratite se stručno osposobljenom kiropraktičaru za ispravljanje nepravilnosti kralježnice koje su se pojavile u trudnoći.
Masaža. Sjednite na stolac licem okrenuti prema naslonu. Nagnite se preko naslona a glavu položite na prekrižene ruke. Zatim neka vas masažer masira dugim pokretima od donjeg dijela leđa prema gore izbjegavajući pritisak na kralježnicu.

TEGOBE S GRUDIMA
Nosite grudnjak koji će na odgovarajući način podupirati povećane grudi. Ako iz grudi izlazi malo tekućine, stavite u grudnjak jastučiće od vate.

OSTAJANJE BEZ DAHA
Održavajte porast tjelesne težine unutar preporučenih granica i pazite na pravilno držanje, posebice dok sjedite. Spavajte na boku umjesto na leđima.

ZATVOR
Održavajte stolicu mekanom i probavu urednom konzumiranjem vlaknate hrane, poput svježeg i suhog voća, povrća, žitarica i kruha. Izbjegavajte laksative koje možete kupiti bez recepta, no iskušajte afrički trputac (Plantago psyllium) — biljni pripravak koji povećava volumen stolice. Pijte mnogo tekućine i redovito vježbajte.

Simptomi

Žene u zdravoj trudnoći mogu očekivati neke ili sve navedene pojave:

  • u prvom tromjesečju: izostanak menstruacije, manji porast tjelesne težine, učestalo mokrenje, povećane, moguće i osjetljive grudi te jutarnja mučnina ili slabost
  • u drugom tromjesečju: značajan porast težine (pola kilograma na tjedan), rastezanje prednje trbušne stijenke i zdjelice, mogući su bolovi u leđima, zatvor, žgaravica te micanje djeteta
  • u trećem tromjesečju: oticanje udova zbog nakupljanja tekućine, curenje iz dojki, zatvor, hemoroidi, nesanica, osjećaj neugode ispod rebrenog luka nekoliko tjedana prije spuštanja djeteta, do kojeg dolazi oko trideset i šestog tjedna

Obratite se liječniku

  • ako osjećate jaku mučninu i povraćate, dehidrirali ste, srce vam ubrzano kuca ili imate blijedu i suhu kožu. Možda imate težak oblik jutarnje mučnine.
  • ako krvarite iz rodnice. To može biti znak pobačaja ili ozbiljnih komplikacija vezanih za posteljicu.
  • ako ste u nekoliko dana naglo dobili na tjelesnoj težini, imate jake glavobolje i zamućen vid. Možda bolujete od preeklampsije, poremećaja s visokim krvnim tlakom.
  • ako imate vrućicu višu od 38 °C, groznicu, bolove u leđima ili krv u urinu. Možda bolujete od pijelonefritisa, jedne bubrežne bolesti.
  • ako, pošto se plod počne micati, pokreti oslabe ili nestanu duže od jednog dana. Možda je dijete ugroženo.