J

JETRA - RAK

Jetra stalno filtrira krv koja kruži tijelom, pretvarajući hranjive sastojke i lijekove koji se apsorbiraju u probavnom traktu u kemijske tvari spremne za upotrebu. Ona također otklanja otrove i ostale kemijske otpadne proizvode iz krvi i priprema ih za izlučivanje. Budući da sva krv u tijelu mora proći kroz jetru, ona je vrlo pristupačna za stanice raka koje putuju krvotokom. Ironično, dok jetra može očistiti tijelo od vanjskih ili unutra proizvedenih otrova, ne može očistiti samu sebe od raka.

JEČMENAC

Ječmenac je prištič ili apsces na gornjem ili donjem rubu očne vjeđe koji ukazuje na infekciju očne žlijezde, lako se ječmenci obično nalaze s vanjske strane vjeđe, mogu se pojaviti i s unutrašnje strane.
Vanjski ječmenac počinje kao prištič uz trepavicu, a zatim se pretvara u crvenu, bolnu oteklinu koja obično, prije nego što prsne i zacijeli, traje nekoliko dana. Većina vanjskih ječmenaca kratko traju.

JAJNICI - TEGOBE

Jajnici su parni organi veličine badema smjestešteni duboko u zdjelici s obje strane maternice. Svaki jajnik sadrži tisuće jajašaca. Tijekom godina dok žena ima menstruaciju, jednom mjesečno jedno jajašce (katkad i više) počne rasti u maloj cistolikoj tvorbi koja se zove folikul. Kad jajašce sazrije, folik prsne i izbaci ga. To se zove ovulacija. Zatim jajašce ulazi u jajovod kroz koji ga dlakolike resice koje ondje nalaze pomiču prema maternici. Put od jajnika do maternice traje oko tri dana.

JAJNICI - RAK JAJNIKA

Sobje strane maternice nalazi se po jedan jajnik veličine badema, koji proizvodi jajašca i ženske hormone. Tijekom života na jajnicima se mogu razviti abnormalne, ali nekancerozne tvorbe, na primjer tekućinom ispunjene ciste jajnika uvijek su dobroćudne, nekancerozne, jednako kao i tri četvrtine tumora jajnika. Rak jajnika se može javiti u bilo kojoj dobi, čak i u djetinjstvu, no nakon menopauze gotovo je uobičajen.