Kupnja dječjih kolica i autosjedalica

Osim krevetića i odjeće, jedan od većih financijskih izdataka su dječja kolica i autosjedalica. Dobro je jedino to što u većini slučaja onu prvu autosjedalicu dobijete s kolicima. Pokušajte se raspitati kod rodbine i prijatelja s malom djecom. Možda vam oni mogu posuditi ili povoljno prodati neka njihova već rabljena kolica.

Također, na raznim internetskim oglasnicima možete naći rabljena, a očuvana kolica. Većina navlaka se može skinuti i oprati. Važno je samo da ih prije kupnje dobro pregledate. Nevezano, kupujete li rabljena ili nova kolica, ako možete povedete sa sobom nekog tko se razumije u kolica i tko vam može ukazati na eventualne mane modela koji se prodaje.

Kada kupujete dječja kolica, na dvije stvari trebate obratiti pozornost, na udobnost i na težinu kolica. Kolica 3u1 s mnogim funkcijama i položajima možda vam zvuče primamljivo, ali ona su i teška. Stanujete li u prizemlju ili u zgradi bez dizala, može vam pomoći pri konačnoj odluci.

S druge strane, novorođenče treba udobna kolica, u kojima se naslon može spustiti skroz do ležećeg položaja. Prije kupnje zapitajte se stanu li kolica koja planirate kupiti u prtljažnik vašeg auta. Pogotovo ako planirate ići na duža putovanja s bebom ili ljetovanja. Također, ako planirate imati više djece možda se isplati investirati u kvalitetna kolica koja ćete koristiti i s drugim ili trećim djetetom. Ponuda kolica je stvarno bogata i široka, ako znate što želite sigurno ćete to i pronaći.

Bitna stavka na koju obratite pozornost je "jaje", odnosno autosjedalica za novorođenče. U većini zemalja u Europi vas ne puštaju iz rodilišta ako ne stavite bebu u autosjedalicu prilikom izlaska iz bolnice. Nemojte niti na kraće relacije voziti dijete u automobilu ako nije u sjedalici.

Veličina sjedalice ovisi o težini i dobi djeteta. Pa tako postoje veličine 0 (0-10 kg), 0+ (0-13 kg), 1 (9-18 kg), 2 (15-25 kg) i veličina 3 koja je namijenjena djeci od 22 do 36 kilograma težine. Uvježbajte postavljanje autosjedalice prije rođenja djeteta, ako niste sigurni kako se postavlja, zamolite nekoga za pomoć. Sjedalice veličine 0 i 0+ postavljaju se u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Autosjedalice su predviđene i za veću djecu, sve dok ne narastu da mogu ispravno koristiti sigurnosni pojas u automobilu.

Ako dijete dosljedno stavljamo u autosjedalicu i vežemo prilikom svake vožnje stvarano kod njih naviku. Kasnije će se dijete već samo moći vezati i velika je vjerojatnost da će tu naviku usvojiti i kada ono samo bude bilo vozač.

Foto: Ipatov/Shutterstock