Loše ponašanje kod djece

Za skladne odnose s djecom najvažnije je strpljenje. Djeca svoje ponašanje uče od ljudi kojima su okružena i zato odrasle osobe prve moraju pokazati razumijevanje i toleranciju. Način na koji se roditelji nose sa svakodnevnim problemima neizbježno postaje primjer i utječe na ponašanje djece. Sve počinje već sa školskim stresovima, ispitima, odnosima s djecom iz razreda, pitanjem omiljenosti među vršnjacima, a katkad i njihovim zlostavljanjem.

Postanu li vam djeca neukrotiva i neobzirna, nemojte na takvo ponašanje prebrzo reagirati. Bolje je da pokušate saznati koji je uzrok tome. Djeci često, kada su "najgora" treba najviše pažnje i ljubavi, iako vama izgleda kako je baš tada najmanje zaslužuju.

Stručnjaci preporučuju kako u vrlo male djece lijepo ponašanje treba pohvaliti i ohrabriti zagrljajem ili poljupcem, a loše trenutke uglavnom ignorirati. Usredotočite li se na loše ponašanje, dat ćete mu veći značaj i često potaknuti njegovo ponavljanje. Ako određeno loše ponašanje nije preopasno ili neprikladno, samo ga zanemarite jer ćete tako pokazati kako vas ne zanima. Budući da takvim ponašanjem nije uspjelo izazvati reakciju, dijete će ga vjerojatno zapustiti. Nagradite li, s druge strane, lijepo ponašanje, sigurno će ga dijete pokušavati ponoviti.

Loše ponašanje malene djece najjednostavnije je prekinuti skretanjem pozornosti na nešto drugo. Na primjer, ako vaše dijete ne želi podijeliti neku igračku s prijateljem, uzmite neku drugu i oduševite se njome, ili je učinite zanimljivijom tako što će ona početi pjevati ili plesati. Dijete će ubrzo izgubiti svako zanimanje za onu prvu igračku.

Dobije li vaše dijete napadaj bijesa, samo se okrenite i udaljite kao da to uopće niste primijetili. Nemojte se baš previše udaljiti jer bi ga to moglo dodatno uzrujati nego se samo ležerno okrenite i nešto ga upitajte ili dajte primjedbu o nečemu potpuno nevezanome, kao da se napadaj bijesa ne događa. Ne pogoršate li situaciju svojom ljutnjom, dječji napadaj bijesa obično brzo prestane. Vrišti li dijete, nemojte i vi početi vikati jer će to samo pojačati emocionalni naboj.

Jednostavna metoda kojom se uvijek možete poslužiti kada ste pod stresom je sjesti s djetetom pred televizor i gledati zajedno neki program. Tako se možete i odmoriti i biti bliski s vašim djetetom.

Foto: Shane Trotter/Shutterstock