Najčešći dječji problemi

Roditelji koji imaju malu djecu najčešće muku muče s djetetom koje ne želi jesti, koje ne želi zaspati ili pak uporno mokri u krevet. Sve se to s vremenom riješi, ali dok traju takvi periodi to zna izluđivati. Stoga ćemo vam dati par savjeta da lakše prebrodite ovakve periode sa svojima mezimcima.

Ako vaše dijete ne želi jesti, prvo pripazite je li razlog u tome što konzumiraju slatkiše ili zaslađene napitke prije nego im vi servirate konkretan obrok. To im stvara osjećaj sitosti zbog količine šećera kojima obiluju takve namirnice.

Problemi sa snom i s time povezani poremećaji koncentracije sve su češći u naše djece. Stoga osmislite ritual odlaska na spavanje, kojeg se morate dosljedno pridržavati i koji će djetetu pomoći da brzo zaspi i prespava noć. Najbolje bi bilo da prije spavanja pričate priče svojemu djetetu jer tako će se ono smiriti i lakše i mirnije utonuti u san.

Postoji i prirodni čaj koji će vašem djetetu pomoći da prije zaspi, a sadrži cvjetove naranče, cvjetove kamilice, korijen odoljena i listove matičnjaka. Pomiješajte ove sve sastojke te prelijte kipućom vodom. Nakon što odstoji 10 minuta procijedite i zasladite. Djetetu dajte 30 minuta prije spavanja. Primjenjujte ovaj čaj tijekom nekoliko tjedana.

Što se tiče mokrenja u krevet, nemojte odmah dizati paniku i misliti da su zdravstveni problemi uzrok tome. Možda dijete jednostavno prečvrsto spava ili se boji mraka pa zbog toga ne ide na zahod. Ako je razlog strah, ostavite mu upaljenu stolnu lampu tijekom noći ili džepnu svjetiljku koja će mu biti nadohvat ruke. Za "čvrste spavaće" također postoji rješenje. Većina se djece pomokri dok leži na leđima, no ako mu omotate krpu s čvorom na leđima onda će se probuditi svaki put kad se idu okrenuti na leđa.

Djeca trebaju vremena dok ojačaju svoj imunološki sustav, no to ne znači da ne možemo ubrzati jačanje imuniteta. To će biti uspješno s poticajnim čajevima od kadulje, matičnjaka, preslice, trputca... Za konkretan čaj za svoje dijete posavjetujte se s ljekarnikom koji će vam pomoći kad sazna za tegobe od kojih vaše dijete najčešće pati.

Za većinu djece koja borave u većim kolektivima kao što je vrtić ili škola, moguća je pojava ušiju u kosi. Osim što su uporne, nisu štetne. Oboružajte se strpljenjem i krenite u borbu protiv njih. Danas u ljekarnama postoje razni šamponi kojima ćete se riješiti tih nametnika. Ipak, šampon neće "ubiti" bubicu, on ju može privremeno onesposobiti i usporiti, tako da nastavite redovito iščešljavati kosu vašeg djeteta.

Nadamo se da će vam naši savjeti bar malo pripomoći u brigama koje vas trenutno zaokupljaju u vezi vašeg djeteta. Kako god bilo, nikako ne očajavajte jer sve će to proći kako je i došlo. Svi kad-tad počnu jesti i svi kad-tad prestanu mokriti u krevet, stoga neka vas i to tješi!

Foto: Ilya Andriyanov/Shutterstock