Kako promijeniti prehranu

I sami ste svjesni da biste trebali nešto mijenjati u svojoj prehrani. Stalno jedete, a izbor namirnica koje pritom konzumirate je katastrofalan. Vrijeme je da to promijenite i napokon se okrenete zdravim namirnicama.

Evo kako ih možete uklopiti, a da se pritom ne osjećate kao da se odričete ukusne hrane.

Eksperimentirajte s hranom

Toliko je različitih recepata danas dostupno što putem interneta, što putem različitih medija, da zaista nema mjesta za dosadu u kuhinji. Zdravo povrće kao što je ono lisnato, čiji vam je okus dosadan i pomalo bezličan, kombinirajte sa začinima kao što je na primjer kurkuma. Bezličnu cvjetaču začinite nekim od jačih začina ili joj dodajte parmezana i odmah će dobiti na intenzitetu okusa.

Mijenjajte namirnice

Tko je rekao da uvijek morate stavljati iste začine u određena jela. Možete primjerice limunom začiniti salatu, a neki od jogurta ubaciti umjesto umaka u neko jelo.

Što se tiče različitih vrsta salate, tu vaša mašta može biti neograničena jer svašta možete staviti i kombinirati, a vaša salata će ostati ukusna. Stavite u nju tunu iz konzerve, piletinu, različito povrće, grahorice. Možete je obogatiti i različitim sirevima koje volite.

Pružite šansu novim okusima

Nemojte odbijati hranu koja vam se "na prvu" nije svidjela. Dajte joj šansu. Vašem nepcu potrebno je vrijeme da se navikne na nove okuse. Više puta u različitim kombinacija isprobajte istu namirnicu i iznenadit ćete se kako će vam se možda na treću svidjeti. S tako zdravim kombinacijama možete uživati do mile volje.

Ne jedite na silu

Koliko god mislili da razlike nema, ima, zato jedite i pripremajte hranu s ljubavlju. U svaki obrok uključite volju i pripremite ga sa što više ljubavi koliko god bili zauzeti. Neka vam priprema obroka bude i razonoda i opuštanje.

Promijenite pristup prema hrani. Više ćete uživati, promišljat ćete o namirnicama koje konzumirate i unosite u svoj organizam, a nećete se hraniti nezdravo i osjećati se kao da samo jedete i jedete, ponekad previše i nekvalitetno.

Foto: Andrey_Kuzmin/Shutterstock