Kako liječiti anksioznost

Anksioznost je raširen psihički poremećaj koji pogađa velik broj odraslih, ali i djece. Do anksioznosti dolazi uslijed dugotrajnog izlaganja stresu, a okidač može biti i neki događaj iz kojeg ne vidimo izlaz. Kada govorimo o anksioznosti u prvom redu tu je svakako strah i konstantna uznemirenost tijela. Osoba koja pati od anksioznosti ne može se nikada smiriti i uvijek osjeća nemir. U nekim situacijama taj nemir postaje još više izražen te dovodi do napadaja panike.

Anksioznost preopterećuje um što dovodi do niza fizičkih simptoma kao što su preskakanje i jako lupanje srca, slabost, drhtanje, znojenje, vrtoglavica, osjećaj gušenja i nemogućnost dubokog udaha, problemi s probavom i drugi. Kada anksiozna osoba osjeti takve simptome, ulazi još više u začarani krug te pomisli da pati od neke teške fizičke bolesti. Nerijetko se tada naprave sve pretrage, a osoba je fizički zdrava. Dakle, problemi koji su doveli do ovog stanja nalaze se u psihi i u prvom redu treba liječiti psihički poremećaj.

Dugotrajna borba s ovom bolešću dovodi od iscrpljivanja energije i manjka snage te često anksiozne osobe nemaju više volje za ništa jer ne vide izlaz iza začaranog kruga u kojem se nalaze. Tada se često obraćaju liječnicima za pomoć te posežu za kemijskim lijekovima. Oni pomažu, ali također, imaju jako puno negativnih nuspojava.

Anksioznost u prvom redu treba liječiti razgovorima kako bi se otkrio srž problema, a uz to mnogo vam mogu pomoći i prirodni lijekovi. Kod prirodnih lijekova bitno je znati da ćete ih morati malo duže uzimati kako biste osjetili njihovo djelovanje, ali isto tako neće biti štetnih nuspojava.

Prirodni lijekovi protiv anksioznosti

Pasiflora

Pasiflora je biljka poznata po sastojcima koji imaju opuštajuće djelovanje i sedativni učinak. Ona uklanja stres, potiče san te općenito poboljšava rad živčanog sustava. Pasifloru možete uzimati u njezinim prirodnom obliku, odnosno u obliku sušenog cvijeta. Namočite žličicu osušene pasiflore u časi te procijedite i popijte nakon pola sata. Druga opcija su kapsule pasiflore što je možda praktičnije s obzirom na to da je možete popiti odmah kada osjetiti napadaj anksioznosti.

Lavanda

Lavanda je svima poznata biljka izrazito ugodnog mirisa koji potiče tijelo i um na opuštanje. Koristi se već više od 2000 godina u liječenju fizičkih i psihičkih bolesti. Pošto je krasi velik broj umirujućih sastojaka, djeluje odlično na opuštanje te se koristi kod liječenja nesanice i anksioznosti. U ovom slučaju, lavandu je najbolje pripremiti kao čaj tako da u šalicu vode dodate jednu malu žličicu lavande i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga procijedite i pijte svježe tri puta na dan.

Korijen sladića

Korijen sladića ima iznimnu ljekovitu vrijednost, a koristi se kod mnogih fizičkih i psihičkih tegoba i bolesti. Sadrži spojeve koje pomažu tijelu da se lakše nosi sa stresom i anksioznošću, smiruje te dovodi do racionalnog razmišljanja. Korijen sladića najčešće se koristi kao čaj tako da se sladić usitni te se stavi u posudu s kipućom vodom. Kuha se pola minute te se ostavi dvadeset minuta da odstoji. Nakon toga procijedimo čaj te zasladimo s malo meda. Čaj se pije tri puta na dan.

Uhvatite se u koštac s vašim problemima, osvijestite se i riješite srž problema - odnosno zašto je došlo do anksioznosti. Nakon toga isprobajte ove prirodne lijekove koji će vam pomoći da što prije ozdravite.