HomeZdravljeBolestiŠto je amenoreja

Što je amenoreja

Amenoreja je medicinski naziv za izostanak mjesečnice. Izostanak mjesečnice ne mora značiti da ste bolesni, ali obično znači da ne proizvodite jajašca i da ne možete zanijeti. Izostanak mjesečnice nije opasan i u većini slučajeva nema razloga za zabrinutost. Trebate biti strpljivi i sama će se vratiti.

Uzrok amenoreje

Postoje dva tipa amenoreje, primarna i sekundarna amenoreja. Primarnu amenoreju najčešće uzrokuje kasno nastupanje puberteta, no mogu je uzrokovati i poremećaji hormonalnog i reproduktivnog sustava. Sekundarnu amenoreju najčešće uzrokuje trudnoća. U nekim ozbiljnim slučajevima amenoreja može biti uzrokovana izrazitom mršavosti, na primjer kod anoreksije.

Amenoreju još može uzrokovati stres, kronične bolesti, dugotrajno uzimanje lijekova i pretjeran tjelesni trening. Do amenoreje dolazi još nakon menopauze ili nakon histerektomije.

Simptomi amenoreje

Kod primarne amenoreje najčešći simptomi su izostanak početka mjesečnice i pubertetskog razvoja, nema razvoja sekundarnih spolnih osobina. Dok se kod sekundarne amenoreje mjesečnica naglo prekida ili se smanjuje postupno iz mjeseca u mjesec dok skroz ne nestane.

Obratite se liječniku

Ako ste navršili 16 godina i još niste dobile mjesečnicu, obratite se liječniku da vidi postoji li kakva nenormalnost. U slučaju naglog prestanka mjesečnice, a spolno ste aktivni, razlog bi mogao biti trudnoća pa je u tom slučaju najbolje obratiti se liječniku ili napraviti test trudnoće. Svakako se obratite liječniku u slučaju ako vam je mjesečnica izostala šest mjeseci, a niste trudni ni u menopauzi.

Liječničke mjere

U slučaju da niste  imali mjesečnicu, prema tome liječnik će vas pregledati i uzeti uzorak krvi kako bi izmjerio količinu hormona hipofize. Liječnik će u slučaju sekundarne amenoreje napraviti sveobuhvatan pregled. Liječnik će vas možda poslati na rengen ili magnetsku rezonancu da vidi urednost hipofize.

Samopomoć

  Astma kod djece

U većini slučajeva izostanak mjesečnice je bezopasan, samo budite strpljivi. Možda ćete morati promijeniti način života u slučaju da je vaš način prehrane uzrokovao izostanak mjesečnice.

Amenoreja je pojava kod žena koja se pokazuje kroz izostanak mjesečnice i u većini slučajeva je bezopasna, ali treba je imati na oprezu, stoga je najbolje kod bilo kakvog izostanka mjesečnice posavjetovati se sa svojim liječnikom.

Autor: N.K., Foto: etrel/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article