Čišćenje kupaonice

Čistoća u kupaonici je izrazito važna, jer je zapuštena kupaonica pravo rasadište bakterija. Povremeno čišćenje neće stoga biti dovoljno, kupaonicu treba čistiti redovito i temeljito. To neće biti teško ako svaki ukućanin za sobom uredi ovu prostoriju. Redovitim čišćenjem i prozračivanjem spriječiti ćete nastajanje neugodnih mirisa, a također i kondenzaciju i vlagu.

Sprečavanje kondenzacije

Za sprečavanje kondenzacije potrebno je osigurati provjetravanje, ali i stalno zagrijavanje i izolaciju. Upotrijebite ventilator ili otvorite prozore. Grijati možete radijatorom, električnom grijalicom ili kaloriferom. Prozore možete izolirati dvostrukim staklom, a zidove stiroporom na koje su naljepljene tapete.

Zidove obojite specijalnom protukondenzacijskom bojom. Da smanjite količinu pare, u kadu najprije namočite hladnu vodu, a zatim u toplu.

Kada i tuš

Stvaranje prljavštine ili kamenca spriječite ćete čestim pranjem blagom otopinom deterdženta, pa neće biti potrebna jaka sredstva za čišćenje. Svaki dan operite zahodsku školjku i umivaonik da se spriječi razmnožavanje bakterija.

Zamolite svoje ukućane da operu kadu nakon svake uporabe. Kadu treba prati svakodnevno. Ona se tako nikada neće suviše zaprljati i prištedjet će vam trud i vrijeme. Sredstva za čišćenje kupaonice držite na vidnom mjestu, kako nitko od ukućana ne bi mogao reći da ih nije našao.

Nemojte čistiti kadu ili tuš-kadu abrazivnim sredstvima za čišćenje zahoda ili izbjeljivačima, jer ćete time oštetiti caklinu. Isto se tako kada ne smije upotrebljavati za razvijanje fotografija. U kadi se ne smiju prati predmeti oštrih rubova.

Ako živite u kraju u kojem je voda tvrda, pokušajte spriječiti nastajanje kamenca omekšivačem vode. Tragovi hrđe se ponekad mogu ukloniti sredstvom za uklanjanje hrđe.

Glava tuša

Otvori za vodu na glavi tuša začepit će se vrlo brzo, naročito u krajevima gdje je voda tvrda ukoliko mlaz vode nije izrazito jak. Ako se to dogodi rastavite glavu tuša i temeljito ju očistite. Glavu tuša treba redovno kontrolirati i čistiti.

Za uklanjanje kamenca namočite plastične britve u otopinu octa na 6 dl tople vode ili ih istrljajte polovicom limuna, ponovite taj postupak više puta.

Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock