Razvrstavanje kućnog otpada

Razvrstavanje kućnog otpada važan je doprinos koji svatko od nas može dati, a sve za bolju brigu o okolišu. Prvi korak je imati odgovarajuće kante za smeće, a ako to nije moguće, onda pronaći najbliže kante gdje će se moći odvojiti svaka vrsta otpada.

Razvrstavanje kućnog otpada podrazumijeva sortiranje otpada u odgovarajuće kante, što znači da se otpad odvaja prema određenoj vrsti materijala. Prije nego što se amblaža odvoji u posebnu kantu, potrebno je prije toga iz nje ukloniti sadržaj. Ako je u pitanju ambalaža u kojoj se nalazilo mlijeko, prije bacanja kutije treba se pobrinuti da se u njoj više ne nalaze ostaci mlijeka.

Papir se odvaja u plavu kantu ili spremnik na kojoj se nalazi oznaka "PAPIR". U takvu se kantu odlaže karton, uredski papir, tetrapak ambalaža, papirnate vrećice, knjige, bilježnice, brojna kartonska ambalaža.

U kante za papir nikako ne treba odlagati plastificirane knjige i bilježnice, vlažni papir, već korištene papirnate tanjure i čaše te salvete, pelene i papirnate maramice, prljavi papir, fotografije te plastificirani papir.

Postoji li posebna kanta na kojoj stoji oznaka za tetrapak ambalažu, to znači da se takvo smeće neće odlagati u plavu kantu za smeće.

Plastika obično ide u kante žute boje na kojima stoji oznaka "PET". Radi se o smeću poput čistih plastičnih vrećica, brojnih predmeta od plastike kao što su zdjelice i igračke, plastične boce od octa i ulja te jednokratni plastični pribor za jelo.

U kante za plastiku nikako se ne smije odlagati ambalaža od maziva i motornih ulja te zapaljivih tvari.

Staklo isto tako treba odlagati u posebne kante, a obično su u pitanju spremnici zelene boje. Tu se može odložiti ambalažno staklo pod čim se misli na razbijene čaše, staklene teglice i boce, ali bez poklopaca i čepova.

U takve se kante ne smije odlagati porculan, ogledala, armirano staklo, medicinsko staklo, epruvete, ampule, porculan, kristal te prozorska stakla.

Metal se baca u kante ili spremnike na kojima stoji oznaka "MET". Metalni otpad podrazumijeva aluminijsku foliju, konzerve, poklopce i metalne čepove. U takve se kante ne odlaže metalna ambalaža od deodoranta i lakova.

Važno je razmišljati o zaštiti okoliša, a zbog čega treba razmišljati upravo o recikliranju. Radi se o postupku gdje se određeni predmeti ne bacaju budući da se mogu još jednom iskoristiti. Puno je proizvoda napravljenih od metala, kartona, stakla i plastike koji se mogu reciklirati, dok neke sirovine nisu biorazgradive, pa se za njih moraju pronaći odgovarajuće biološke zamjene. Također, razmislite i o organskom otpadu kojeg možete ponovo iskoristiti.

Foto: Andrea Danti/Shutterstock