Kako pripremiti ribu

Da bi se zdravo i raznoliko hranili naš organizam treba i ribu kako bi putem nje dobio zdrave omega-3 nezasićene masne kiseline. Riba se može pripremati na mnogo načina, što ovisi o vrsti ribe i o našem ukusu. Kuhana, pečena, pržena, na brudet... Riba je izdašna namirnica.

Kuhana riba

Ako kuhate ribu i niste sigurni kada je točno ona kuhana, to ćete znati po dva znaka, oči ribe postanu poput bijelih kuglica, a leđne se peraje lako odvajaju od mesa.

Vrijeme kuhanja će ovisiti o vrsti i veličini ribe. Ono se počinje računati tek od trenutka kada voda ili temeljac počinje vreti. Općenito se vrijeme kuhanja kreće između 15 i 20 minuta po kilogramu težine. Male ribe stavljajte u kipuću vodu ili juhu te ih kuhajte samo do trenutka kada voda ponovno ne zavri.

Nije lako postići da riba koja se kuha ostane cijela i lijepo izgleda. Najprije je premažite limunovim sokom pa umotajte u tanku bijelu tkaninu i kuhajte. Tako ćete je lako moći izvaditi i poslužiti. Ako ne volite miris ribe pri kuhanju, stavite u vodu komadić drvenog ugljena koji će neutralizirati neugodan miris. Kuhana ce riba biti to ukusnija što se više puta kuha u istom temeljcu.

Kada je riba gotova, dolazimo do trenutka njenog posluživanja. Ako se kuhana riba služi hladna, treba je ostaviti da se ohladi u tekućini u kojoj se kuhala.

Pržena riba

Kod prženja ribe uvijek imajte na umu sljedeće pravilo: što je riba manja, to je treba jače ispržiti. Riba se uvijek prži na vrelom ulju. Stoga nemojte odjednom pržiti mnogo komada, jer će temperatura ulja pasti ispod one potrebne za prženje.

Bez obzira na to pržite li ribu cijelu ili u komadima, dobro je u ulje dodati malo soli i limunova soka. Tako će se riba moći lakše okretati i ostat će cijela. Oko 45 minuta prije prženja ribe, dobro je uvaljajte u brašno. Tako se riba dobro osuši pa prženjem dobije lijepu koru,a zadrži oblik i sokove.

Pri prženju često se dogodi da ulje prska na sve strane pa postoji opasnost da se opečemo i da zaprljamo cijelu kuhinju. Kako biste to izbjegli, stavite preko tave naopako okrenutu cjediljku.

Kada ste ribu ispržili, treba je dobro ocijediti od masnoće. Zatim odaberite posudu za posluživanje, prekrijte je papirnatim ubrusima i na njih položite prženu ribu. Ubrusi će upiti preostalu masnoću.
Ulje preostalo nakon prženja ribe nikada ne upotrebljavajte za pripremu bilo kojeg drugog jela.

Pečena riba

Ribu koju ste odlučili peći nema potrebe oprati. Dovoljno ju je samo obrisati krpom ili kuhinjskim papirom. Ribu za gradele stavite suhu, a ne nauljenu na gradele. Pri stavljanju napravite s ribom nekoliko malih pomaka gore-dolje po gradelama i riba se neće lijepiti. Kada ribu okrenete, ponovite postupak. Ribu na gradelama nemojte okretati vilicom, jer lako možete probosti ribu, a tada bi iz mjesta uboda iscurio ukusni sok.

Foto: Eskymaks/Shutterstock