Masaža za bebe

Od prvog dana kada primite vašu bebicu u ruke htjet ćete je stalno maziti i milovati. Vaša milovanja, zvuk vašeg glasa i kontakt s očima stvaraju dugotrajno vezu između vas i vašeg novorođenčeta. Ali nemojte stati samo na tome, svaki nježni oblik dodirivanja djeluje blagotvorno na bebu, na njezin razvoj i osjećaj sigurnosti.

Nježna masaža, koju možete početi prakticirati već u prvim tjednima od bebinog rođenja još će više učvrstiti tu prelijepu vezu. Ne postoje univerzalna pravila masaže, važno je samo naglasiti da pratite bebu i kako ona reagira na pokrete koje izvodite. Ako mala beba zna išta sa sigurnošću potvrditi, to bi sigurno bila situacija u kojoj se osjeća nelagodno.

Kada krećete prvi put s masažom, razmislite u koje doba dana ste vi i beba najviše opušteni. Izbjegavajte period nakon hranjenja ili netom prije spavanja. Tada su bebe umorne. U početku je dovoljno 5 do 10 minuta masaže, a kasnije kako beba bude rasla možete produživati. Ako vam se masaža bude svidjela, s vremenom ćete uspostaviti ritam i stvoriti "vaše vrijeme" za masažu.

Počnite s glavicom, nježno je milujte po obrazima, radite pokrete prstima kao da brišete suze, izravnajte joj usne u osmijeh. Kada ste gotovi s glavicom, polagano se spustite prema trupu. Nikad ne stišćite jako dijete, svi pokreti moraju biti lagani i nježni. Na prsima je mazite s dvije ruke kao da ravnate stranicu knjige. Dlanom možete nježno raditi slovo "O" po trbuhu. Prstima obuhvatite ručice na zglobu ruke i nježno se "penjite" prema ramenu. Kada ste prošli obje ruke, možete bebu okrenuti na leđa. Nježno se dlanovima spuštajte od vrata prema guzi, opet kao da ravnate stranicu, ali u suprotnom smjeru. Možete lagano i prstima izmasirati ramena. Kada je ponovo okrenete na leđa, uzmite nogice i ponavljajte postupak kao i s rukama. Od zgloba prema gore. Možete i prstima nježno izmasirati stopala.

Tijekom masaže idealno bi bilo da stojite u uspravnom položaju pa zato majke najčešće koriste prematalicu za masažu. Obično, nakon što promijene pelenu ili nakon kupanja bebe, ono ostane na prematalicu za masažu. Pripazite na temperaturu u prostoriji, vaša beba će postati nervozna ako će joj biti hladno.

Za masažu možete koristiti neku kremu ili baby ulje koje ste planirali i inače koristiti. Ali naravno, za početne masaže vam ono nije potrebno. Pazite na količinu ulja, uzmite radije manju količinu, samo kako bi vaši prsti "klizili" po površini kože. Ako beba postane previše nemirna, odgodite masažu za neki drugi put. Možda joj sada baš nešto nije bilo po volji.