Premali unos kalorija

Sve više problema imamo s debljinom i pretilošću što je rezultat loše i nepromišljene prehrane. No, postoji i druga krajnost koja isto tako nije rijetkost. Radi se o izbjegavanju hrane, i to u najčešćem broju slučaja ako ste na dijeti.

Premali unos kalorija može narušiti vaše zdravlje. Ponekad niste ni svjesni da slabo jedete, ali vaš organizam itekako jest. Evo nekoliko načina na koji ćete najjednostavnije uvidjeti da jednostavno jedete premalo.

Stalno ste umorni

Iako dovoljno spavate i nemate neki ubitačan životni tempo, stalno ste umorni. Razlog je taj da vaše tijelo nema odakle crpiti nužne vitamine i minerale. Zato nemate ni energije izdržati dan.

Stoga, ako niste pojeli tri veća obroka dnevno, uopće nemojte ni pomišljati da ćete uspjeti obaviti sve što trebate u danu.

Nizak šećer

Jedna od prvih stvari koja će vam se dogoditi kada ne unosite dovoljno hrane u svoj organizam je da će vam pasti šećer u krvi. Iako je svakako pohvalno držati šećer na određenoj razini, njegov pad neće dobro utjecati na vaš organizam. Stalno ćete biti slabi, znojit će vam se dlanovi.

Ne mršavite, ali ste slabiji

Ako vaš organizam ne dobiva potrebno, nećete odmah smršavjeti. Baš suprotno, imat ćete istu kilažu, a bit ćete slabiji jer će se smanjivati vaša mišićna masa. Rezultat će biti slabiji metabolizam, a kao krajnji rezultat nećete uopće izgubiti kilograme.

Osjećaj hladnoće

Ako tijelo nema hrane, ni energije, nema vas što zagrijati. Kalorije su nužne da možete održavati određenu razinu energije u tijelu.

Stalno ste gladni

Nema jasnijeg pokazatelja da griješite od onog da ste stalno gladni. To nije nimalo čudno s obzirom na to da ne jedete. No, ako ipak jedete, ali vas osjećaj gladi ne napušta, onda je vjerojatno stvar u izboru hrane. Birajte hranjive, a zdrave namirnice, koje će vašem tijelu dati ono što mu je potrebno, vitamine i minerale.

Ostale namirnice, pune loših masti i šećera, neće utažiti vašu glad. Samo će vas tjerati da jedete i dalje, i tako se debljate.

Foto: Denis Opolja/Shutterstock