Kako se ispričati

Ponekad je jako teško ispričati se nekome. Postoji nekoliko teorija zašto je to tako. Istraživanja pokazuju kako se ljudi boje ispričati i pokazati malo više tolerancije iz straha da ne ostave dojam kako drugi njima upravljaju, boje se pokazati slabosti i osjećati se podređeno. Nema potrebe za takvim osjećajem. Kako bi li svijet samo izgledao da nema tolerancije i oprosta? Donosimo vam nekoliko savjeta kako i kada je ispravno ispričati se nekome.

Nemojte odugovlačiti

Predugo vrijeme provedeno u svađi s nekim može samo dodatno narušiti vaše odnose, nikako ih popraviti. Shvatite kada ste u krivu, pregrizite ponos i recite oprosti. Prevelika koncentracija predugo kupljenih negativnih emocija neće povećati šanse za razrješenje konflikta.

Ispričajte se tako da gledate osobi u oči

Prilikom ispričavanja od velike je važnosti gledati vašeg sugovornika u oči, isprika je time iskrenija, a i veće su šanse za prihvaćanjem te isprike. Isto tako vrlo je važno da vaš razgovor teće mirno i bez vikanja.

Pazite na odabir riječi i šaljive dosjetke

Ukoliko imate problema s javnim nastupima i konfliktima, pokušajte prije svađe dobro razmisliti što ćete reći ili čak napisati ako će vam to pomoći, napravite probu i dobro razmislite. Ako želite da se vaša isprika ozbiljno shvati, nemojte zbijati šale. Vaš bi ih sugovornik mogao krivo protumačiti kao negativan stav te ćete stvoriti još neugodniju situaciju

Ne žurite se

Tijekom same isprike nemojte žuriti, neka ispričavanje traje dugo i neka bude iskreno. Također dajte drugoj osobi dovoljno vremena da nakon vaše isprike razmisli o tome i donese ispravnu odluku. Ako druga osoba ne prihvati vašu ispriku, razmislite o situaciji još jednom, napišite pismo u kojem ćete izraziti kako se osjećate, što ste pogriješili i kako to mislite ispraviti. To će pokazati predanost i da vam je stalo do obnavljanja vašeg odnosa s tom osobom.

I ne zaboravite, iskrenost, iskrenost i samo iskrenost. Vaš prijatelj ili bližnji će prepoznati kada ste vi iskreni. Svađe su u svakom odnosu normalne i zdrave, no samo iskrenim pomirenjem možete izgraditi snažne temelje vašeg odnosa.

Foto: jazzikov/Shutterstock